Jak wybierać wśród win czerwonych?
Porady
31.05.2022

Jak wybierać wśród win czerwonych?

Kamil Giszka
Kamil Giszka

10/10

Wina czerwone królują na całym świecie ze względu na swoją nieocenioną uniwersalność. Znajdziemy wśród nich butelkę skrojoną do ulubionych potraw, obdarujemy nimi ważne w naszym życiu osoby, odpowiednie wino umieścimy w piwniczce, innym będziemy świętować wyjątkowe chwile, a jeszcze innym – te zwyczajne. W tym całym gąszczu okazji jednak trzeba się odnaleźć z odpowiedzią na pytanie – jakie wino czerwone wybrać?

Wino czerwone jak żadne inne

Choć to dość oczywiste stwierdzenie, wina czerwone wyróżnia kilka charakterystycznych aspektów. Pierwszym jest naturalnie… kolor. Ponieważ maceracja tychże win przebiega z udziałem skórek owoców, w których znajduje się barwnik, finalny kolor wina mieni się jednym z wielu odcieni czerwieni. To właśnie dlatego krótka maceracja ze skórkami czerwonych szczepów jest jedną z metod produkcji win różowych. 

W skórkach i szypułkach tych owoców znajduje się jednak coś jeszcze, co także ma ogromne znaczenie dla win czerwonych – taniny. Są to polifenole, które nadają dodatkową strukturę winu, podnoszą jego możliwości starzenia, a w ustach objawiają się charakterystycznym uczuciem wysuszania i „ścinania” śliny. Podobny proces jest zauważalny w przypadku czarnej herbaty, w której także nie brakuje tych związków. W praktyce wina pełne tanin doskonale sprawdzają się w towarzystwie tłustych posiłków, dlatego idealnym partnerem dla nich jest talerz z wołowym stekiem albo soczysty burger. 

Jakie szczepy winogron zatem mają dużą zawartość tanin? Nade wszystko warto sięgać po Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, ale także Sangiovese czy Malbeca. Szukając ułożonego wina z jedwabną strukturą warto sięgnąć po wina leżakujące w beczce, które następnie zdążyły już trochę odpocząć. Taniny bowiem z biegiem czasu nabierają większej integracji z winem i łagodnieją.

Natomiast w sytuacji, gdy taniny są nam zupełnie zbędne, a co za tym idzie potrzebujemy wina delikatnego, które sprawdzi się chociażby podczas solowych degustacji bez posiłku, odpowiednim kierunkiem będzie sięgniecie po butelkę Pinot Noir, Barbery, Grenache czy Frappato.

A co z kwasowością w winie czerwonym?

Kwasowość w winie zależy zarówno od szczepu winogron, jak i od klimatu miejsca, w którym dojrzewają owoce. Winorośl w gorącym klimacie ma dostęp do dużej ilości słońca, przez co w procesie dojrzewania pojawia się w gronach więcej słodyczy. Analogicznie, w regionach w których panuje dużo więcej chłodu owoce będą zawierały mniej cukru, a więcej kwasowości. 

Szukając łagodnych win pozbawionych kwasowości warto sięgnąć po sycylijskie Frappato , Primitivo z Puglii, hiszpańskiego Monastrella czy australijskiego Shiraza. W przeciwnym wypadku odpowiednią kwasowością usatysfakcjonuje nas piemonckie Nebbiolo czy burgundzki Pinot Noir.

Długowieczność

Wina czerwone dużo częściej niż wina białe nadają się do dłuższego leżakowania i rozwijania swoich aromatów. Wynika to z obecności wspominanych wcześniej tanin, ale także z powodu leżakowania w beczce i finalnej jakości wina w butelce. Szukając wina, które idealnie się zestarzeje w piwniczce naszej lub osoby obdarowanej, warto sięgać po Barolo, Amarone, lepsze wina z Bordeaux, Cabernet Sauvignon z Napa Valley lub hiszpańskie Tempranillo z renomowanych apelacji – Riojy lub Ribery del Duero. 

Czy wiedziałeś że:

  • Kolor czerwonych win łagodnieje wraz z wiekiem
  • Ponieważ barwnik znajduje się w skórce owoców, z czerwonego szczepu również da się zrobić wino białe
  • Możesz przyspieszyć „otwieranie się” bukietu wina, które długo leżało w beczce, a następnie butelce, przez przelanie go do dekantera