Wina białe – znajdziemy Twój styl!
Porady
01.06.2022

Wina białe – znajdziemy Twój styl!

Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

8/10

Wina białe cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w lecie. Pełnią również niezastąpioną rolę jako dodatek do sałatek, lekkich przekąsek ryb, drobiu, owoców morza czy sushi. Przy wyborze win białych w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na szczep, często mając już swojego faworyta.

Najpopularniejsze białe szczepy to: airen, chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot grigio, muscat, gewurztraminer. Warto jednak poza szczepem zwrócić uwagę na podstawowe cechy białego wina, które definiują ich styl.

Słodycz dopasuj do Twojego gustu

Wina białe dzielimy na słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne i extrawytrawne. Przy wyborze zwracajmy więc uwagę na oznaczenia na etykiecie lub opisaną zawartość cukru, aby wybrać butelkę dopasowaną do swoich preferencji. Wina wytrawne zawierają: 1-10 g/l cukru, wina półwytrawne: 17-35 g/l, wina półsłodkie 35-120 g/l, wina słodkie 120-220 g/l.

Oznaczenia win musujących różnią się od wyżej opisanych win spokojnych. Wina musujące dzielimy na następujące kategorie ze względu na poziom słodyczy w g/l: Brut nature:0-3 g/l, extra brut: 0-6 g/l, brut: 0-12 g/l, extra dry: 12-17 g/l, dry: 17-32 g/l, demi-sec 32-50 g/l, doux 50+ g/l. Aby wybrać przyjemnie zbalansowane np. prosecco, nie za słodkie i nie nazbyt wytrawne sprawdzonym wyborem zawsze będzie butelka z oznaczeniem: extra dry.

Kwasowość niech współgra z Twoim smakiem

Kwasowość jest niezwykle ważną i pożądaną cechą wina. To ona sprawia, że wino jest świeże i nawet przy wysokiej zawartości cukru nie sprawia wrażenia męczącego. Większość kwasów w winie pochodzi z winogron, w tym kwasy: winowy, jabłkowy i cytrynowy. Warto wiedzieć, że zawartość kwasów w winogronach maleje wraz z ich dojrzewaniem. Winorośle z chłodniejszego klimatu dają wina o wyższej kwasowości. Natomiast wina z ciepłego klimatu, gdzie owoce miały dobre warunki by w pełni dojrzeć dają wina o mniejszej kwasowości.

Alkohol

Alkohol jest nośnikiem aromatów, które docierają do naszego nosa, dodaje winie również lepkości oraz wzmacnia jego budowę. Wina lekkie mają do 11%, wina średnio mocne 11% – 14%, mocne 14%-16%, a wzmacnianie posiadają  15% i więcej % alkoholu.

Wolisz wina lekkie, ciężkie czy aromatyczne?

Termin ciało charakteryzuje styl win od najlżejszego do masywnego. W winach białych to właśnie opisane wyżej: słodycz, alkohol i kwasowość tworzą lekkie lub ciężkie wina białe.

Wina białe lżejsze to te o większej kwasowości, mniejszej zawartości alkoholu i mniejszej słodyczy. Znane są z wytrawnego i orzeźwiającego kwaskowatego smaku. Powinno pić się je młode, zwracajmy więc uwagę by roczniki nie były zbyt odległe. Lekko zbudowane wina białe powstają z następujących szczepów: albarino, gruner veltliner, muscadet, pinot grigio, sauvignon blanc, soave i vermentino. Typowe aromaty takich win to: cytrusy, agrest, zielony melon, zielone jabłko, zielone smaki, trawa, papryka, limonka.

Kolejną kategorią win białych są aromatyczne wina białe tj.: chenin blanc, gewurztraminer, muscat, riesling, torrontes. Wina te mają intensywny aromat słodkich owoców, smak zaś może być zróżnicowany od wytrawnego do słodkiego. Takie wina dzięki swym wyraźnym akcentom i słodyczy pasują do kuchni azjatyckiej i hinduskiej, łagodząc ostrość pikantnych przypraw. Poza owocami, pojawiają się kwiatowe i ziołowe nuty: róży, liche, jaśminu.

Dobrze zbudowane białe wino tworzą szczepy: chardonnay, semillon, viognier. Cenimy je za ich bogaty i wyrazisty smak, krągłą budowę. W procesie produkcji często dojrzewają w dębowych beczkach, co wzbogaca ich smak o akcenty śmietany, wanilii, kokosa, masła, orzechów. W smaku poza cytrusami, pojawiają się dojrzałe, egzotyczne owoce tj. mango, brzoskwinia, ananas, banan, miodowe nuty. Wina cięższe białe to te z mniejszą kwasowością, większą zawartością alkoholu i słodyczy.

Odcień białego wina wiele Ci powie

Bardzo jasny niemal przezroczysty i bezbarwny kolor win mają wina białe, młode, nie dojrzewające w beczkach. Kolor bardziej nasycony tzw. słomkowy z pojawiającymi się zielonymi refleksami mają wina sauvignon blanc i gruner veltliner. Wina złote o ciemnożółtej i nasyconej barwie mają wina, które dojrzewały w beczkach np. chardonnay.

Z jakimi potrawami łączyć wina białe   

Wina białe pasują do delikatnych i orzechowych serów tj. bri, gruyere, mascarpone, mozzarella, ricotta. Do serów aromatycznych pleśniowych, gorgonzoli, roquefort pasują wina białe wzmacniane np. słodki czy półsłodki riesling albo gewurztraminer oraz białe wina deserowe. Wina białe są idealną para do ryb, owoców morza, skorupiaków tj. kraby homary i krewetki oraz białych mięs, drobiu i schabu. Pasują również do grillowanych warzyw, sałatek, do dań z cebulą. A z przypraw wybierajmy do nich: cynamon, goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatałową i wanilie.  

I na koniec najważniejsze zadbaj o temperatrę podania!

Wina białe podajemy schłodzone, to bardzo ważne by zachwyciły nas i pokazły cały swój potencjał. Wina musujące i białe lekkie powinny być najzimniejsze: 3-7 stopni Celcjusza. Wina białe pełne i aromatyczne podawajmy w temperaturze 7-13 stopni.