Chile:  Ventisquero, Felipe Tosso

Chile: Ventisquero, Felipe Tosso

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Producent chilijskich win Ventisquero rozpoczął swoją działalność w 1998 roku, tworząc młody, kreatywny i przedsiębiorczy zespół. Wierni swojej dewizie „być zawsze o krok do przodu”, winiarze Ventisquero tworzą wysokiej jakości wina, które wyróżnia nowoczesny, wyrazisty styl. 

Praca w winnicach Ventisquero jest ich pasją, w którą wkładają serce i zaangażowanie, dzięki czemu wina Ventisquero wyróżniają się w świecie winiarskim.

Winiarnia w Dolinie Maipo

W 2000 roku stworzono winiarnię w Dolinie Maipo. Przedsięwzięciem zarządzał Główny Enolog i Menadżer ds. Winnic Felipe Tosso. Winiarnia Ventisquero jest usytuowana blisko wybrzeża oceanu w Dolinie  Maipo w dystrykcie San Pedro. Jej powstaniu przyświecał cel osiągnięcia jak największej sprawności i efektywności, stworzenia wysokich standardów oraz wdrożenia najnowocześniejszych technologii na każdym etapie procesu produkcyjnego, z zachowaniem ochrony środowiska naturalnego. Winiarnia jest całkowicie ekologiczna, nie wytwarza hałasu, posiada oczyszczalnie zanieczyszczonej wody, która następnie służy do nawodnienia winnic, stale prowadzone są działania mające chronić tutejszą faunę i florę oraz oszczędzać energię.   

Dolina Maipo

Dolina Maipo zajmuje szczególne miejsce w histori Ventisquero, bowiem powstało tu wino, do którego produkcji użyto winogron pochodzących z pierwszego winobrania w dziejach firmy. Trzy lat później firma nabyła winnice w Dolinie Casablanca oraz winnicę Apalta w Dolinie Colchahua, znaną dziś jako miejsce narodzin najznamienitszych win Ventisquero.

Winnice Ventisquero usytuowane są w najlepszych regionach winiarskich Chile tj. Dolina Maipo, Casablanca i Colchagua. Przeprowadzono tam wnikliwe badania mające na celu wyszczególnić i poznać takie terroir, które wpiszą się w misje firmy, a mianowicie zapewnią najwyższą jakość win Ventisquero. Każda winnica niezależnie od regionu, w którym się znajduje ma szczególne znaczenie dla firmy: TRINIDAD położona w Dolinie Maipo jest tzw. „matką” - pierwszą ziemią  Ventisquero. APALTA położona w Dolinie Colchahua jest sercem najszlachetniejszych win Ventisquero. PERALILLO położona również w Dolinie Colchahua jest największą powierzchniowo winnicą Ventisquero. TAPIHUE położona w Dolinie Casablanca jest kolebką białych win. Natomiast PATACÓN położona w Dolinie Rapel jest najnowszym odkryciem firmy, znajdującym się bardzo blisko oceanu. Wina Ventisquero doskonale odzwierciedlają ich miejsce pochodzenia, również dlatego są cenione przez konsumentów na całym świecie.

Źródło: www.ventisquero.com