rating 8/10

Sąsiadujący z Rheingau Palatynat od dawien dawna słynął z różnorodności win, przede wszystkim białych. W odróżnieniu od innych znanych regionów, znajdziemy tu wiele odmian, które ze względu na panujący tu klimat, podłoże i styl winiarstwa, dają wina gładkie, pełne smaku, o dobrym poziomie alkoholu, a przede wszystkim aromatyczne.

Najważniejszą odmianą jest Riesling, którego Pfalz jest drugim producentem w Niemczech, a zaraz po nim Muller-Thurgau, Weissburgunder (Pinot Blanc), Sylvaner, Muscat i krzyżówki Kerner i Scheurebe, chętnie wykorzystywane do uzupełniania lub zastępowania Rieslinga w winach codziennych. W ostatnich latach odnotowuje się duży przyrost nasadzeń rodzimego szczepu czerwonego, czyli Dornfeldera, który może poszczycić się czerwonym miąższem, jak i skórką. Jego wina charakteryzują się ładną, rubinową barwą, niezbyt twardymi taninami i przyjemnym, owocowym smakiem.