
Czym to pachnie?
0/10
Stwierdzenie, że zmysł węchu jest ważny dla degustatora, jest truizmem. A skoro jest on przydatny, wymaga wielu ćwiczeń. Tak samo jak śpiewacy operowi czy biegacze, degustujący wino mają swoje sposoby na bycie w formie.
Oprócz zestawów z aromatami, których ceny sięgają nieraz i kilkuset złotych, proponujemy zapoznanie się z nutami zapachowymi, które często występują w winach.
Wina białe
Sprawdź jakie aromaty można odnaleźć w winach białych.
Owoce:
- Zielone: zielone jabłko, zielony banan, agrest, rabarbar.
- Cytrusowe: cytryna, grejpfrut.
- Krajowe: gruszka, brzoskwinia, morela, pigwa, czarna porzeczka.
- Tropikalne: banan, ananas, melon, liczi, mango, marakuja.
- Gotowane: kompot z jabłek, kompot z gruszek, konfitura pomarańczowa.
- Suszone: suszone morele, rodzynki, przejrzałe banany.
- Słodkie kwiaty: róża, jaśmin, kwiat akacji.
- Dzikie kwiaty: krwawnik/dzika marchew, rumianek, pelargonia, bez.
Rośliny:
- Zielone: zielona trawa, bukszpan, mięta/melisa, eukaliptus.
- Suszone: siano, zielona herbata.
- Warzywa gotowane: zielona fasolka, zielone szparagi, karczochy.
Przyprawy:
- Ostre: gałka muszkatołowa, lubczyk, czarny pieprz, imbir.
- Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
- Orzechowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.
- Karmelizowane: karmel, brioszka, biała czekolada, wosk pszczeli, miód, słód.
- Dymne: skóra, wędzonka, dym.
- Mineralne: mokry łupek, ziemiste, mineralne.
- Mikrobiologiczne: jogurt, masło, drożdże, sherry, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, ser, octan etylu.
Wina czerwone
Sprawdź jakie aromaty można odnaleźć w winach czerwonych.
Owoce:
- Wielopestkowe: malina, truskawka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, jeżyna, bez.
- Pestkowe: wiśnia, czereśnia.
- Cytrusowe: skórka pomarańczowa.
- Gotowane: galaretka porzeczkowa, galaretka jeżynowa, konfitura truskawkowa, mus śliwkowy.
- Kwiatowe: fiołki, kwiat bzu, akacje.
Rośliny:
- Zielone: zielona trawa, zielona papryka, mięta, melisa, eukaliptus, owoce jałowca,
zielona łupina orzecha włoskiego. - Warzywa gotowane: zielona fasolka, czerwone buraki, czarna oliwka.
- Rośliny suszone: czarna herbata, zielona herbata.
Przyprawy:
- Ostre: czarny pieprz, biały pieprz, lubczyk, lukrecja, chilli.
- Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
- Orzechowe: gorzkie migdały, migdały, orzechy włoskie.
- Karmelizowane: karmel, kawa, palona kawa, czekolada, słód, melasa.
- Dymne: skóra, wędzony boczek, smoła.
- Drzewne: wypalana dębina, drewno cedrowe, żywica.
- Mikrobiologiczne: jogurt, masło, sherry, zwierzęce, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, sos sojowy, octan etylu, samogon.
Źródło: nasze-wina.pl
Komentarze