Czym to pachnie?
Wiedza o winie
06.09.2013

Czym to pachnie?

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Stwierdzenie, że zmysł węchu jest ważny dla degustatora, jest truizmem. A skoro jest on przydatny, wymaga wielu ćwiczeń. Tak samo jak śpiewacy operowi czy biegacze, degustujący wino mają swoje sposoby na bycie w formie. 

Oprócz zestawów z aromatami, których ceny sięgają nieraz i kilkuset złotych, proponujemy zapoznanie się z nutami zapachowymi, które często występują w winach.

Wina białe

Sprawdź jakie aromaty można odnaleźć w winach białych.

Owoce:

  • Zielone: zielone jabłko, zielony banan, agrest, rabarbar.
  • Cytrusowe: cytryna, grejpfrut.
  • Krajowe: gruszka, brzoskwinia, morela, pigwa, czarna porzeczka.
  • Tropikalne: banan, ananas, melon, liczi, mango, marakuja.
  • Gotowane: kompot z jabłek, kompot z gruszek, konfitura pomarańczowa.
  • Suszone: suszone morele, rodzynki, przejrzałe banany.
  • Słodkie kwiaty: róża, jaśmin, kwiat akacji.
  • Dzikie kwiaty: krwawnik/dzika marchew, rumianek, pelargonia, bez.

Rośliny:

  • Zielone: zielona trawa, bukszpan, mięta/melisa, eukaliptus.
  • Suszone: siano, zielona herbata.
  • Warzywa gotowane: zielona fasolka, zielone szparagi, karczochy.

Przyprawy:

  • Ostre: gałka muszkatołowa, lubczyk, czarny pieprz, imbir.
  • Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
  • Orzechowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.
  • Karmelizowane: karmel, brioszka, biała czekolada, wosk pszczeli, miód, słód.
  • Dymne: skóra, wędzonka, dym.
  • Mineralne: mokry łupek, ziemiste, mineralne.
  • Mikrobiologiczne: jogurt, masło, drożdże, sherry, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, ser, octan etylu.

Wina czerwone

Sprawdź jakie aromaty można odnaleźć w winach czerwonych.

Owoce:

  • Wielopestkowe: malina, truskawka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, jeżyna, bez.
  • Pestkowe: wiśnia, czereśnia.
  • Cytrusowe: skórka pomarańczowa.
  • Gotowane: galaretka porzeczkowa, galaretka jeżynowa, konfitura truskawkowa, mus śliwkowy.
  • Kwiatowe: fiołki, kwiat bzu, akacje.

Rośliny:

  • Zielone: zielona trawa, zielona papryka, mięta, melisa, eukaliptus, owoce jałowca,
    zielona łupina orzecha włoskiego.
  • Warzywa gotowane: zielona fasolka, czerwone buraki, czarna oliwka.
  • Rośliny suszone: czarna herbata, zielona herbata.

Przyprawy:

  • Ostre: czarny pieprz, biały pieprz, lubczyk, lukrecja, chilli.
  • Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
  • Orzechowe: gorzkie migdały, migdały, orzechy włoskie.
  • Karmelizowane: karmel, kawa, palona kawa, czekolada, słód, melasa.
  • Dymne: skóra, wędzony boczek, smoła.
  • Drzewne: wypalana dębina, drewno cedrowe, żywica.
  • Mikrobiologiczne: jogurt, masło, sherry, zwierzęce, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, sos sojowy, octan etylu, samogon.

Źródło: nasze-wina.pl