Włochy

0/10

Zaletą win włoskich jest nie tylko fakt, że Włochy wytwarzają najwięcej wina na świecie, ale że jest to produkcja chyba najbardziej zróżnicowana.

Wynika to z fantastycznego wprost i bardzo odmiennego zależnie od części półwyspu klimatu, mnogości różnych nisz ekologicznych, czyli siedlisk (terroir) i mieszaniny rodzimych i światowych odmian. Ostatnie kilka, kilkanaście lat było niezwykle ważne dla włoskiego winiarstwa. Złożyły się na to duże inwestycje, unowocześnienie produkcji, badania enologiczne oraz np. powszechne już butelkowanie wina przez producentów. Spowodowało to znaczący wzrost jakości wina włoskiego. Datą przełomową nie było we Włoszech wprowadzenie w połowie lat sześćdziesiątych systemu apelacji (DOC/DOCG), ale bunt toskańskich winiarzy na początku lat osiemdziesiątych przeciw niemu. Efektem było powstanie grupy win określanych mianem „supertoskanów”, zaliczanych dziś do najlepszych win na świecie. Ten bunt pociągnał za sobą niezwykły wzrost jakości wyrobów włoskich win, od Górnej Adygi po Sycylię.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?