rating 8/10

Wciśnięta pomiędzy Walencję, Andaluzję i La Manchę, Murcja, to nowa gwiazda winiarstwa hiszpańskiego, chowająca w swoim wnętrzu trzy dynamicznie rozwijające się, podnoszące jakość i utrwalające charakter swoich win apelacje Denominacion de Origen: Bullas, Jumilla i Yecla.

Winnice tych apelacji pokrywają łącznie ok. 60 tysięcy hektarów ziemi, a najczęściej sadzoną odmianą czerwoną jest Monastrell, który przywędrował tu z Francji jako Mourvedre. Drugie skrzypce grają tu inne szczepy pochodzenia francuskiego: Garnacha, Syrah i Cabernet Sauvignon, pomiędzy które wciska się jeszcze rodzime Tempranillo, nazywane tu Cencibel. Czerwone wina Murcji są zazwyczaj dobrze zbudowane, bogate w smaku i mocno alkoholowe. Inaczej sprawa ma się z odmianami białymi. Głównymi rozgrywającymi są tu rodzime szczepy Pedro Ximenez, Airen i Merseguera, a ich wina, zazwyczaj dość mało aromatyczne i rześkie, są dedykowane do konsumpcji w towarzystwie codziennego posiłku.