Ribera del Duero
Wiedza o winie
18.06.2013

Ribera del Duero

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Ribera del Duero położona jest na płaskowyżu, gdzie charakterystyczne jest późniejsze rozpoczęcie wegetacji. Lokalni hodowcy winogron podkreślają, że opóźnienie sięga do trzech, czterech tygodni.

Winorośl rozkwita na początku maja, podczas gdy po stronie portugalskiej doliny rzeki Duero, rozpoczyna się w pierwszych dniach kwietnia. Różnice temperatur między zimą a wiosną oraz między dniem a nocą są tak duże, że utarło się lokalne powiedzenie o „dziewięciu miesiącach zimy i trzech miesiącach piekła”. Klimatyczne skrajności tego regionu Hiszpanii mają istotny wpływ na dojrzewanie winogron. Po opóźnionym starcie następuje gwałtowne przyśpieszenie wegetacji.


Powiązane artykuły

18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?