Ribera del Duero
Wiedza o winie
18.06.2013

Ribera del Duero

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Ribera del Duero położona jest na płaskowyżu, gdzie charakterystyczne jest późniejsze rozpoczęcie wegetacji. Lokalni hodowcy winogron podkreślają, że opóźnienie sięga do trzech, czterech tygodni.

Winorośl rozkwita na początku maja, podczas gdy po stronie portugalskiej doliny rzeki Duero, rozpoczyna się w pierwszych dniach kwietnia. Różnice temperatur między zimą a wiosną oraz między dniem a nocą są tak duże, że utarło się lokalne powiedzenie o „dziewięciu miesiącach zimy i trzech miesiącach piekła”. Klimatyczne skrajności tego regionu Hiszpanii mają istotny wpływ na dojrzewanie winogron. Po opóźnionym starcie następuje gwałtowne przyśpieszenie wegetacji.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.