Czym się kierować przy wyborze prosecco?
Porady
01.04.2022

Czym się kierować przy wyborze prosecco?

Kamil Giszka
Kamil Giszka

9/10

Ochota na chwilę słodkości? A może pełen cytrusowej ekspresji moment orzeźwienia? Wyruszamy tropem odpowiedzi na pytanie - jak wybrać odpowiednią butelkę?

Wybór butelki Prosecco potrafi przysporzyć tyleż dylematu ile później przyjemności podczas samej degustacji. Oznaczenia wytrawności czy pochodzenia apelacyjnego pomagają rozróżnić poszczególne style smakowe, ale… musimy je najpierw rozszyfrować!

Extra Dry czy Brut?

Pierwszy wybór przed jakim stają nasze kubki smakowe to wytrawność. Ochota na chwilę słodkości? A może pełen cytrusowej ekspresji moment orzeźwienia? A ostatecznie, dlaczego by nie pozwolić sobie na harmonię pomiędzy obiema chwilami? W zdeterminowaniu, która butelka odpowie nastrojom podniebienia pomaga określenie wytrawności, które znajdziemy na każdej butelce. Poniższa rozpiska pomoże w wyborze wina z idealnym pułapem cukru resztkowego:

  • Brut – wytrawne prosecco, zawierające od 0 do 12 gram cukru resztkowego na litr wina
  • Extra Dry – delikatnie wytrawne bądź półwytrawne z przedziałem pomiędzy 12, a 17 gram cukru resztkowego na litr wina
  • Dry – słodsze prosecco zawierające od 17 do 32 gram cukru resztkowego na litr wina

Nie wiesz od czego zacząć? Polecamy zbalansowane Extra Dry – z tego punktu łatwo już pójść w jednym bądź drugim kierunku!

Apelacje Prosecco

Prosecco często miewa także oznaczenia apelacyjne na etykiecie sugerujące bardziej sprecyzowany subregion uprawy winorośli i bardziej restrykcyjne zasady produkcji, co przekłada się na jeszcze lepsze wina. Standardowe wina z tej apelacji mają po prostu oznaczenie Prosecco DOC i zapewniają radosną, niezobowiązującą degustację bez względu na okoliczności. Jeżeli wino powstawało w prowincji Treviso – oznaczenie będzie mówiło o Prosecco DOC Treviso.

Najlepsze z najlepszych Prosecco pochodzą jednak z apelacji Asolo DOCG oraz Conegliano Valdobbiadene DOCG. Grona pochodzące z najlepszych stoków w regionie zapewniają niezwykłe doświadczenia smakowe – kremowe, smukłe, dostojne, a przy tym zachowujące charakterystyczną dla tych win ekspresję.

Soczyste smaki Prosecco

Prosecco urzeka aromatami owoców sadowych – jabłek czy gruszek i melona, w akompaniamencie cytrusów i kwiatów. Ciepłe chwile potrafi umilić orzeźwiającym charakterem pełnym ekspresji, a momenty bardziej eleganckie – jedwabną strukturą. To czyni je niezwykle uniwersalnym wyborem na wszelkie okazje.

Pomysł na prezent

Czy Prosecco może stanowić trafioną inspirację na prezent? Oczywiście! Radosny charakter tego wina sprawdzi się idealnie jako podarunek wszędzie tam, gdzie garniturowy szampan jest nazbyt „sztywny”. Jeżeli chcemy pokusić się o bardziej eleganckie Prosecco, wciąż nie sięgając po przesadnie wyszukane wina, wystarczy rozejrzeć się za etykietą z Valdobbiadene DOCG.

Z czym łączyć Prosecco?

Kluczową kwestią dla jedzenia serwowanego w towarzystwie Prosecco jest jego wytrawność. Słodsze wersje idealnie sprawdzą się przy kuchni azjatyckiej i potrawach w pikantnych wariacjach. Wytrawniejsze będą preferowały dania, w których w rolę bohatera głównego wcieli się ryba bądź owoce morza.

Czy wiesz, że:

  • W butelce prosecco ciśnienie wynosi ok. 3 atmosfer
  • Conegliano Valdobbiadene Superiore to jedna z jedynie 73 apelacji klasy DOCG we Włoszech
  • Prosecco zasłynęło również za sprawą koktajlu Aperol Spritz. Najsłynniejszy obecnie drink w połączeniu z Aperolem i wodą gazowaną stanowi nieodłączny element letniego imprezowania