Z czego robi się korek do wina?
Wiedza o winie
13.09.2021

Z czego robi się korek do wina?

Maria Kuziela
Maria Kuziela

10/10

Jedną z ostatnich faz produkcji wina jest korkowanie butelek. Choć to tak mały element, ma duży wpływ na wino. Pomiędzy winem, a korkiem pozostawia się trochę miejsca wypełnionego powietrzem, aby ochronić korek do wina i całą butelkę przed gwałtownymi zmianami temperatury otoczenia.

Z czego zrobiony jest korek do wina? Najpupularniejszy korek do wina wykonany jest z kory dębu korkowego. Aby móc zacząć wytwarzanie korków, drzewo musi osiągnąć 25 lat. Później kora zostaje zdjęta i do kolejnego okorowania drzewa powinno upłynąć od 9 do 12 lat - aż miejsce nacięcia się „zagoi”. Najwięcej dębu korkowego występuje w Portugalii, jest to 1/3 upraw z całego świata. Po okorowaniu kora leżakuje przez 6 miesięcy i dopiero można zacząć produkcję korków.

Rodzaje korków do wina

Korek z dębu korkowego różni się ceną i metodą wykonania. Korek z całego kawałka jest droższy i może kosztować nawet 2 euro, przez co jego użycie nie zawsze jest ekonomiczne. Taki korek do wina zazwyczaj używany jest do win które mają potencjał do dojrzewania. Wybornym przykładem takiego wina jest choćby Amarone, cechujące się bardzo dużym potencjałem leżakowania w piwniczce i rozwijania swoich aromatów.. Trzeba również pamiętać, że taki korek do wina narażony jest na ataki bakterii oraz zepsucie wina przez TCA – czyli potocznie zwane korkowe wino, które może pachnieć chlorem lub stęchlizną. Korki które są źle przechowywane mogą ulec uszkodzeniom i zepsuć wino.

Korek do wina
Najpupularniejszy korek do wina wykonany jest z kory dębu korkowego. Stosuje się również sklejone krążki oraz miał korkowy.

Korkek do wina musującego charakteryzuje się innym wyglądem przypominającym grzybek. Jest on w połowie ze sklejonych krążków korka, a w drugiej połowie ze sklejonego miału korkowego. Taki korek do wina musującego szczelnie zamyka wino w butelce oraz chroni przed niepożądanym otwarciem butelki z metalową częścią, która dodatkowo zabezpiecza.

Korek do wina wykonany z miału lub krążków ma wady i zalety. Na pewno różni się cenowo od tego z jednego kawałka. Jest tańszy i całkiem nieźle go imituje. Jednak ma swoje wady. Przede wszystkim łatwo się może ukruszyć podczas otwierania butelki, łatwiej też otrzymać niepożądany zapach lub smak wina. Zazwyczaj jest on wykorzystywany do tanich win przeznaczonych do szybkiej konsumpcji. Takie korki są ekologiczne, ponieważ są przetworzone na nowo z już wykorzystanych korków.

Korek do wina syntetyczny dosyć często stosowany w dzisiejszych czasach przez producentów wina. Zazwyczaj jest dobrą imitacją tych z prawdziwego dębu korkowego. Często również miewa niestandardowe kolory, od beżowych po pomarańczowe, a nawet czarne. Wyprodukowanie takiego korka do wina jest tanie. Cena nie przekracza kilku centów oraz nie ma problemów z otworzeniem butelki. Taki korek do wina wykorzystujemy przy winach, które nie leżakują i ich cena nie jest wygórowana. Ciekawostką jest to, że taki korek do wina został stworzony z myślą o ekologii i ochronie drzew, które produkują dla nas tak ważny tlen.

Inne zamknięcia do butelek

Kolejnym ze sposobów zamknięcia butelki jest tak bardzo nam znana i przyjazna zakrętka. Jest ekonomiczna w produkcji i wygodna. Wino w butelce jest bardzo dobrze zamknięte i nie jest narażone na TCA. Wino zamknięte zakrętką zazwyczaj jest przeznaczone do szybkiej konsumpcji, a co więcej zakrętki są wygodne w użyciu wszędzie tam, gdzie nie mamy pod ręką trybuszonu. Często na zakretkę decydują się także producenci z Nowego Świata. Kings of Prohibition Shiraz z Barossa Valley to doskonały przykład wina o wysokiej jakości, przy którym zdecydowano się na zamknięcie zakrętką. 

Inną formą zamknięcia, nieco mniej znaną, są korek do wina wykonany ze szkła. Przypomina on także grzybek, a przy tym bardzo dobrze się prezentuje. Wykorzystywany jest do zamknięcia eleganckich i drogich butelek - zazwyczaj z alkoholem mocnym np. koniaki i whisky. Nie jest on tani, ale bardzo efektowny i rzadziej stosowany przez winiarzy.

Ostatnia forma zamknięcia butelki to metalowy kapsel do prostszych win, a także tych sprzedawanych na lokalnych rynkach i tak samo przeznaczony do szybkiej konsumpcji. Kapsel zapewnia brak kontaktu z tlenem, a przy tym zachowuje możliwość utrzymania niższych kosztów od zakrętki i korka syntetycznego.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?