Wino musujące latem, czyli Inne sposoby na wInne orzeźwienie
Porady
03.08.2015

Wino musujące latem, czyli Inne sposoby na wInne orzeźwienie

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Wino musujące lekkie w smaku, odświeżające, a do tego cudownie owocowe, to oczywista propozycja na upalne letnie dni! Niemniej jednak sposoby na konsumpcję mogą być już nieoczywiste.

Oczywiście lamka schłodzonego włoskiego wina musującego prosecco, hiszpańskiej cavy lub francuskiego szampana jako aperitif jest idealna, zwłaszcza gdy za oknem mamy temperatury sięgające +30oC, niemniej jednak połączone z owocami mogą dostarczyć równie ciekawych doznań.

Wina musujące - tradycyjny sposób podawania wina

Jeśli zdecydujesz się na tradycyjny sposób podawania wina musującego, to pamiętaj że musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku straci swój smak. Aby cieszyć się wybranym winem, trzymaj go w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Pamiętaj, aby otwierać butelkę bardzo ostrożnie, ponieważ gwałtowane wystrzelenie korka może spowodować zmianę struktury i smaku naszego wina. Wino musujące podawaj w wysokich podłużnych kieliszkach, napełniając je nie więcej niż do około 2/3 wysokości kieliszka. Aby zapobiec ogrzewaniu się wina musującego trzymaj kieliszek za nóżkę. Dla zachowania odpowiedniej temperatury wina musującego w trakcie konsumpcji możesz dodać kilka zamrożonych owoców winogron zamiast kostek lodu.

Połączenie owoców z winem musującym

Poszukując mniej klasycznych i niebanalnych sposobów na winne orzeźwienie proponujemy połączenie owoców sezonowych takich jak maliny, truskawki czy borówki z winem musującym w prostym deserze. Z wybranego wina musującego przygotowujemy prostą galaretkę. Przygotowanie galaretki jest bardzo proste. 3 łyżeczki lub 3 listki żelatyny moczymy w ok 40 ml zimnej wody przez ok. 10 minut następnie rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej do uzyskania jednolitego płynu. Żelatynę łączymy z 400 ml wina musującego i zalewamy wybrane owoce w pucharku lub kieliszku. Teraz wystarczy poczekać aż galaretka stężeje. Deser podajemy schłodzony najlepiej w towarzystwie wina musującego.

Bellini

Inny sposób to koktajl Bellini, którego historia sięga aż 1948 roku. Swoją wyjątkowość koktajl zawdzięcza niewątpliwie temu, że potrafi dostarczyć niezwykłych doznań naszym kubkom smakowym i niewinnie wprawić w szampański nastrój przy okazji. W jaki sposób sprawić sobie tę przyjemność? Wystarczą dojrzałe białe brzoskwinie i włoskie wino musujące Prosecco np. Prosecco DOC Treviso, a dla uzyskania delikatnego różowego koloru wystarczy dodać odrobinę soku z malin lub wiśni. A teraz jak przygotować Bellini w domu? Umyj 6 brzoskwiń i wydrąż pestkę (Ważne – nie obieraj ich ze skórki), a następnie zmiksuj dokładnie. Dodaj do tego kilka świeżych malin i zmieszaj w proporcji 1 część soku i 3 części schłodzonego wina. Na koniec wystarczy przelać do schłodzonego kieliszka do szampana lub martini i delektować się smakiem Bellini.

W towarzystwie arbuza i mięty

A teraz coś dla amatorów arbuza i mięty. Pokrój arbuza na duże kawałki i zmiksuj, a tak powstały sok przelej przez sitko i wlej do szklanki lub kieliszka. Dla ozdoby naszego drinka możesz wyciąć zabawne kształty z plastrów arbuza, np. gwiazdki lub serduszka (wszystko wedle własnego uznania). Teraz wystarczy wyjąć z lodówki schłodzone prosecco i wypełnić powoli pozostałą część kieliszka oraz ozdobić miętą.

Hiszpańska cava

Wino musujące to też hiszpańska cava, jaką można połączyć z sokiem z granatu, pomarańczy i żurawiny. Dzięki temu oprócz orzeźwienia zyskujemy trochę witaminy C. Aby przygotować drinka wystarczy po jednej szklance schłodzonego świeżego soku z granatów, soku żurawinowego i soku pomarańczowego oraz 1 butelka wina musującego cava np. Castellblanch Cristal Cava Metodo Tradicional lub Cava Rigol Brut. Sposób przygotowania tego drinka jest niezwykle prosty – wszystkie soki łączymy w dużym dzbanku, a następnie powoli dodajemy hiszpańską cavę i mieszamy. Podajemy w kieliszkach do szampana z kilkoma nasionami granatu.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.