rating 8/10

Sądząc po powierzchni upraw, stan Waszyngton nie ma większego znaczenia dla amerykańskiego winiarstwa. Mimo skromności obszarów uprawowych waszyngtońskie wina, z których większość trafia na lokalny, stanowy rynek (głównie Seattle) – zdobywają coraz większe uznanie na świecie.

Odmiany gatunku Vitis vinifera zaczęto uprawiać w tym stanie dopiero w latach 60. ub. wieku – wcześniej koncentrowano się na szczepach rodzimych, przeznaczonych głównie na owoce deserowe. Obecna powierzchnia upraw winiarskich ukształtowała się na przełomie lat 70. i 80. ub. wieku; z uwagi na klimat dużą popularność zdobyła sobie odmiana riesling, którą – tym razem z powodu popularności – zaczęto stopniowo zastępować odmianą chardonnay. Trudno przewidywać gwałtowny wzrost produkcji w tym stanie, zważywszy na fakt, że całość obszarów wytwórczych skupia się na najbardziej sprzyjającej dla upraw części południowej, gdzie suchy klimat wymaga dużych inwestycji irygacyjnych.