Washington
Wiedza o winie
26.02.2013

Washington

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Sądząc po powierzchni upraw, stan Waszyngton nie ma większego znaczenia dla amerykańskiego winiarstwa. Mimo skromności obszarów uprawowych waszyngtońskie wina, z których większość trafia na lokalny, stanowy rynek (głównie Seattle) – zdobywają coraz większe uznanie na świecie.

Odmiany gatunku Vitis vinifera zaczęto uprawiać w tym stanie dopiero w latach 60. ub. wieku – wcześniej koncentrowano się na szczepach rodzimych, przeznaczonych głównie na owoce deserowe. Obecna powierzchnia upraw winiarskich ukształtowała się na przełomie lat 70. i 80. ub. wieku; z uwagi na klimat dużą popularność zdobyła sobie odmiana riesling, którą – tym razem z powodu popularności – zaczęto stopniowo zastępować odmianą chardonnay. Trudno przewidywać gwałtowny wzrost produkcji w tym stanie, zważywszy na fakt, że całość obszarów wytwórczych skupia się na najbardziej sprzyjającej dla upraw części południowej, gdzie suchy klimat wymaga dużych inwestycji irygacyjnych.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.