
Temperatura podawania wina
10/10
Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, w której podane pokaże nam swoje walory w najlepszy możliwy sposób lub zamaskuje pojawiające się w innych temperaturach nieprzyjemne zjawiska, np. zbyt wysoki poziom alkoholu jaki mogą mieć czerwone wina lub nadmierną kwaskowość w niektórych winach białych.
Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win: Białe wina:
Wina słodkie
- Lekkie białe wina słodkie: 5 - 10°C
- Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 - 12°C
Wina Wytrawne
- Lekkie białe wina wytrawne: 8 - 12°C
- Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 - 12°C
- Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 - 16°C
Wina musujące
- Białe wina musujące: 6 - 10°C
- Czerwone wina musujące: 10 - 12°C
Czerwone wina wytrawne
- Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 - 12°C
- Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 - 17°C
- Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 - 18°C
Komentarze