Kim jest sommelier?
Ekspert od win
18.01.2010

Kim jest sommelier?

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Najprostszą definicją profesji sommeliera może być – kelner odpowiedzialny w restauracji za właściwe dopasowanie wina do posiłku, podawanie win, alkoholi i wszystkich innych napojów znajdujących się w jej karcie. 

Jednakże w dzisiejszych czasach, szczególnie w restauracjach i hotelach najwyższych kategorii, osoba spełniająca tą funkcję ma o wiele szerszy zakres obowiązków.

Obowiązki sommeliera

Do przykładowych obowiązków sommeliera należą m.in. ułożenie, w porozumieniu z szefem kuchni i właścicielem lokalu, karty win odpowiadającej cenami oraz charakterem trunków do poziomu cen w menu, a przede wszystkim dopasowanie wina do posiłku, w ramach potraw przygotowywanych przez szefa kuchni, oraz miejsca, w którym się restauracja znajduje. Do jego ogólnie pojętych obowiązków należy także prowadzenie szkoleń dla pozostałego personelu sali restauracji, zarządzanie zakupami win i tworzenie warunków do ich przechowywania, dokonywanie wyboru i zakup sprzętu niezbędnego do właściwego serwowania i podawania win i napojów a także serwis cygar. Można zatem stwierdzić, że w dzisiejszej dobie jest to raczej jedna z pozycji managerskich, a sama opieka nad gośćmi jest „wisienką na torcie.