
Szukasz luksusu? Wybierz Koniak!
9.33/10
Wieczny dylemat brandy czy koniak? Wyjaśniamy różnice i pomagamy przy wyborze butelki koniaku. Podpowiemy czym różnią się poszczególne etykiety i jakie oznaczenia na nich znajdziesz. Z łatwością zdecydujesz, którą butelkę wybrać i zapamiętasz, że każdy koniak to brandy, jednak tylko brandy z okolic francuskiego miasta Cognac to Koniak!
Koniak to niezwykle elegancki i luksusowy alkohol. Francuzi określali ten napój jako „eau-de-vie du Cognac”, czyli „woda życia z Cognac”. Nazwa zarezerwowana jest dla trunków wytwarzanych jedynie we Francji, w pobliżu miasteczka Cognac. Proces wytwarzania ma wiekową tradycję, a sam koniak musi spełniać ściśle określone przepisy dotyczące pochodzenia, terroir i metody produkcji. Do produkcji używa się wyłącznie 3 szczepów białego wina - najpopularniejszym jest trebbiano.
Koniak jest rodzajem destylowanego przez podgrzewanie, leżakującego w dębowych beczkach wina, tzw. wniaka, a nazwa Koniak może znaleźć się na etykiecie wyłącznie gdy produkt spełnia określone wymogi. Stąd jedno z ważnych oznaczeń związanych z Koniakiem to IG (Indication géographique). Oznaczenie IG określa produkt, który powstał w oparciu o ściśle określone przepisy dotyczące jego produkcji w określonym obszarze geograficznym. Gotowy koniak jest mieszanką (blendem) kilkudziesięciu, a nawet kilkuset destylatów "eau de vie".
Fakty dzięki, którym zabłyśniesz na salonach
- Wieczny dylemat brandy czy koniak? Teraz już wiesz, że nazwa koniak zarezerwowana jest dla trunków wytwarzanych jedynie we Francji, w pobliżu miasteczka Cognac z uwzględnieniem określonych przepisów prawnych. Wszystkie inne destylaty z wina nazywamy brandy. Potocznie, lecz nieprawidłowo nadal często zwane są "koniakiem".
- Koniak jest tradycyjnie wytwarzany przez mieszanie destylatów winnych w różnym wieku z różnych obszarów produkcji, chociaż nie jest to wymagane. Bywają i takie, które łączą ponad 100 destylatów winnych „eau de vie” z których najstarsza leżakowała 130 lat.
- Koniak zawsze zachowuje wiek, w którym jest butelkowany, ponieważ w przeciwieństwie do wina, napoje spirytusowe nie ewoluują po butelkowaniu.
- Wiek Koniaku odpowiada najmłodszemu składnikowi blendu. Nie można sprzedawać koniaku przed co najmniej dwuletnim, nieprzerwanym okresem dojrzewania.
- Koniak dojrzewa wyłącznie w dębowych beczkach.
Czas rozszyfrować etykiety
Wraz z ceną zmienia się rocznik Koniaka, a co za tym idzie jego aromat i smak. Poniżej znajdują się najczęściej używane kategorie dotyczące dojrzewania i inne oznaczenia, które znajdują się na etykiecie.
IG: L'Indication Géographique tj. oznaczenie geograficzne, dodatkowo może pojawić się określenie produktu jakościowego „Fine”:
- Cognac
- Cognac France
- Eau-de-vie de Cognac
- Eau-de-vie des Charentes
Petite Champagne Appellation Cognac Petite Champagne Contrôlée tj. dodatkowa nazwa geograficzna: 100% destylatów winnych w końcowym kupażu pochodzi z „cru” wskazanego na etykiecie. Np. “Appellation Cognac Fine Champagne” oznacza, że „eau de vie" (winiaki) pochodzą wyłącznie z Grande Champagne (minimum 50%) and Petite Champagne. Grande Champagne to francuska dzielnica, zwana cru, znana z koniaku. Produkuje najlepsze koniaki, z czego 17% jest przeznaczone na produkcję koniaku, który można oznaczyć jako Grande Champagne lub Grande Fine Champagne.
Kategorie wiekowe
- VS – “Very Special” to koniak, którego najmłodszy składnik spędził minimum 2 lata w dębowej beczce. Inne określenia to “3 Etoiles”, “Sélection”, “De Luxe”
- VSOP - „Very Superior Old Pale”, minimum 4 lata w beczce. Inne określenia to “Réserve”, “Vieux”, “Rare”, “Royal”
- XO – “Extra Old” przynajmniej 10 lat starzenia. Inne określenia to: “Hors d’âge”, “Extra”, “Ancestral”, “Ancêtre”, “Or”, “Gold”, “Impérial”
- XXO – „Extra Extra Old” – oznaczenie Koniaku, który dojrzewał minimum 14 lat
Pozostałe kategorie
- Minimum 3 lata: “Supérieur”, “Cuvée Supérieure”, “Qualité Supérieure”
- Minimum 5 lat: “Vieille Réserve”, “Réserve Rare” and “Réserve Royale
- Minimum 6 lat: “Napoléon”, “Très Vieille Réserve”, “Très Vieux”, “Héritage”, “Très Rare”, “Excellence” and “Suprême”
Jak podawać Koniak?
Koniak pijmy w pękatym niskim kieliszku na krótkiej nóżce, napełniając do ¼ objętości. Tradycyjnie pity jest w temperaturze pokojowej. Kieliszek trzymamy w dłoni. Kiedy go ocieplamy aromaty uwalniają się intensywniej. Koniak podajemy po posiłku, bez towarzystwa jedzenia. Tradycja i old school zawsze sprawdzone.
Nowocześnie i swobodnie tak jak lubimy
Dawniej nie wyobrażano sobie podanie koniaku schłodzonego lub na lodzie. Teraz to popularna i lubiana wersja. Można serwować go w szklance typowej jak do whisky lub drinków. Barmani twierdzą, że koniak jest doskonałym dodatkiem do drinków. Koniak dobrze łączy się zarówno z dodatkami owocowymi jak i ziołowo-przyprawowymi. Jeśli chodzi o łączenie go z potrawami można spróbować go z łagodnymi serami, ostrygami, foiegras, wędzoną kaczką. Do koniaku pasuje szczególnie mocna kawa i gorzka czekolada, a także wszelkie desery oparte na wykorzystaniu tych składników.
Komentarze