Mieszańce szczepów
Wiedza o winie
17.02.2010

Mieszańce szczepów

Zespół Winezja
Zespół Winezja

8/10

Pod koniec XIX wieku rozpoczęto eksperymenty zmierzające do połączenia zalet winorośli europejskiej z gatunkami amerykańskimi, by wykorzystać ich naturalne cechy, takie jak odporność na choroby i szkodniki.

Jednym z powodów łączenia winorośli europejskiej z amerykańską było pojawienie się filoksery w winnicach europejskich w drugiej połowie XIX w., przed którą żadna winorośl europejska zupełnie nie potrafiła się obronić. Ostatecznym wynikiem tych prób było znalezione sposobu na opanowanie tej sytuacji przez szczepienie krzewów europejskich na podkładach amerykańskich.

Szczepienie krzewów europejskich na podkładach amerykańskich

Polega ona na zaszczepianiu odmian europejskich na podkładach winorośli amerykańskich odpornych na filokserę. Zanim do tego doszło, krzyżowano szczepy różnych rodzin, w wyniku czego otrzymano wiele nowych odmian, których uprawa rozpowszechniła w całej Europie. Od lat trzydziestych XX w. uprawę mieszańców zaczęto redukować na korzyść szczepów europejskich.

Obecnie mieszańce służą przede wszystkim do produkcji win należących do kategorii wina stołowe i destylaty, a ich głównym obszarem uprawy są wschodnie wybrzeże USA i wschodnia Kanada. Najważniejszymi aktualnie przedstawicielami mieszańców są Seyval Blanc, Vidal, Rabat Blanc, Baco Noir, Villard Noir, Cascade i Leon Millet.