Szampan - wyjątkowe wino musujące
Porady
27.05.2022

Szampan - wyjątkowe wino musujące

Agata Kaniewska
Agata Kaniewska

9/10

Jak mawiał znany irlandzki poeta Oskar Wilde, „Bez szampana przyjemność jest tylko iluzją”. Czy faktycznie tak jest? Po części tak, a po części nie. Już lata temu przyjęło się, iż wyjątkowe chwile świętuje się kieliszkiem wina musującego. Jeśli dodatkowo jest to szampan, który uchodzi za towar luksusowy, mamy dwie okazje do świętowania. Jedną z nich jest wyjątkowe wydarzenie, a drugą napicie się wyjątkowego wina, które przyznajmy, nie pija się zbyt często.

Szampan, czyli najpopularniejsze na całym świecie wino musujące, pochodzące z południowo wschodniej Francji. Idealny kompan do świętowania wszelkiego rodzaju sukcesów czy innych ważnych życiowych momentów.

Skoro zastanawiamy się nad zakupem szampana, warto przede wszystkim zapoznać się z informacjami zawartymi na etykiecie. Wybierając wino musujące, musimy zwrócić uwagę na wytrawność wina, ponieważ pojawiają się tu inne kategorie niż przy winach spokojnych.

  • Brut nature – bardzo wytrawne
  • Extra brut – wytrawne (do 6 gramów cukru/litr)
  • Brut – wytrawne lub półwytrawne (6-12 gramów cukru/litr)
  • Extra sec/Extra dry – półwytrawne (12 - 17 gramów cukru/litr)
  • Dry/Sec – półsłodkie (17-32 gramów cukru/litr)
  • Demi sec – półsłodkie, deserowe (32-50 gramów cukru/litr)
  • Doux – słodkie (od 50 gramów cukru/litr)

Na co zawracać uwagę przy wyborze szampana?

Poza wytrawnością wina, w szampanach istotne jest również oznaczenie rocznika. Większość z nich to wina nierocznikowe, inaczej mieszane oznaczane non vintage bądź NV. Szampany rocznikowe, są droższe od tych nierocznikowych (nawet od tego samego producenta), i na etykiecie możemy znaleźć oznaczenie vintage lub millésimé.

Na czym polega wyjątkowość szampana?

Dlaczego szampan jest tak wyjątkowym winem musujących? Przede wszystkim dlatego, iż cały proces produkcji szampana jest restrykcyjnie zdeterminowany. Warto tutaj zaznaczyć, iż każdy szampan jest winem musującym, jednak nie każde wino musujące jest szampanem. Aby wino można było nazwać szampanem, musi spełniać odpowiednie kryteria. Szampan ma sztywno określone miejsce produkcji. Musi być ono wyprodukowane w Szampanii, metodą szampańska (tradycyjną) z określonych szczepów (Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonay). Dodatkowo, przez co najmniej 15 miesięcy musi dojrzewać w butelce, zanim trafi do sprzedaży.

Czy wiesz, że...

  • Najdroższy szampan, jaki można spróbować kosztuje 25 tys. dolarów. Dostać go można w Hotelu Ritz Carlton w Moskwie. Pochodzi z zaginionego w katastrofie morskiej ładunku. Przed ponad 100 lat ładunek spoczywał na dnie morza. Wszystkie wyłowione butelki pochodzą z rocznika 1907.
  • Butelka szampana w temperaturze pokojowej, może zawierać nawet 49 mln bąbelków.
  • Korek wystrzelający z butelki może osiągnąć prędkość nawet 160 km/h
  • Najdłuższy lot korka jaki został odnotowany to około 54 m.
  • 1 hektar ziemi w Szampanii, może kosztować nawet 1 000 000 euro.