
Sposób na grzańca
0/10
Polecamy dwa przepisy na grzane wino. Jeśli szukasz aromatycznego napoju na rozgrzanie w zimny wieczór, możesz przyrządzić sobie któryś z tych wariantów - w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz.
Kluczem do aromatycznego grzańca są dodatki. Jego smak i aromat zależny jest od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Podstawowymi dodatkami, które powtarząją się w wielu przepisach są: cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon, a dla dodania słodyczy - miód. My zaprezentujemy Wam dwa:
Grzane wino - przepis I (z cukrem)
Składniki:
- butelka czerwonego wytrawnego wina,
- szklanka cukru,
- laska cynamonu,
- pół cytryny (pokroić w plastry),
- kilka goździków
Przygotowanie: wino wlać do garnka i podgrzewać, dodając pozostałe składniki. Gotować prawie do wrzenia.
Grzane wino - przepis II (z miodem)
Składniki:
- butelka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki miodu,
- laska cynamonu,
- duża pomarańcza (pokrojona w plastry),
- kilka goździków,
- rodzynki
Przygotowanie: wino podgrzewać, dodając cynamon, goździki, plasterki pomarańczy, rodzynki. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy już napój będzie gorący dodać miód.
Komentarze