rating 8/10

Polecamy dwa przepisy na grzane wino. Jeśli szukasz aromatycznego napoju na rozgrzanie w zimny wieczór, możesz przyrządzić sobie któryś z tych wariantów - w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz.

Kluczem do aromatycznego grzańca są dodatki. Jego smak i aromat zależny jest od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Podstawowymi dodatkami, które powtarząją się w wielu przepisach są: cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon, a dla dodania słodyczy - miód. My zaprezentujemy Wam dwa:

Grzane wino - przepis I (z cukrem)

Składniki:

  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • szklanka cukru,
  • laska cynamonu,
  • pół cytryny (pokroić w plastry),
  • kilka goździków

Przygotowanie: wino wlać do garnka i podgrzewać, dodając pozostałe składniki. Gotować prawie do wrzenia.

Grzane wino - przepis II (z miodem)

Składniki:

  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki miodu,
  • laska cynamonu,
  • duża pomarańcza (pokrojona w plastry),
  • kilka goździków,
  • rodzynki

Przygotowanie: wino podgrzewać, dodając cynamon, goździki, plasterki pomarańczy, rodzynki. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy już napój będzie gorący dodać miód.