Słońce, upał i sangria-poznaj jej smaki!
Porady
07.06.2013

Słońce, upał i sangria-poznaj jej smaki!

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Już dziś polecamy pyszne orzeźwienie na nadchodzące upalne dni! Sangria to pyszny i odświeżający sposób, by cieszyć się winem, szczególnie gdy temperatura na zewnątrz wzrasta.

Sprawdź jak przygotować ten popularny trunek. Zapraszamy do lektury.

Sangria

Receptura:

  • butelka czerwonego hiszpańskiego wina,
  • pomarańcze
  • cytryna
  • limonka
  • listki mięty
  • świeże truskawki
  • cukier brazowy lub miód
  • woda
  • lód
  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny

Polecamy z naszej karty win:

Candidato Tempranillo Vino de La Tierra de Castilla
Pares Balta Mas Petit Penedes D.O.
Chivite Gran Feudo Crianza Navarra D.O.

Sposób wykonania: Do dzbanka wlewamy szklankę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz wino, słodzimy brązowym cukrem albo miodem, dorzucamy pokrojone plasterki pomarańczy, limonki, parę listków mięty, pokrojne świeże truskawki. Chłodzimy. W oddzielnym dzbanku przygotowujemy lemoniadę - na jedną cytrynę pół ltira wody. Również dodajemy plasterki cytrusów, listki mięty, parę kostek lodu. Mieszamy i chłodzimy. W szklankach łączymy pół na pół sangrię i lemoniadę. Jeśli lubimy zimną - możemy dorzucić kostki lodu.

Życzymy smacznego!