
Słońce, upał i sangria-poznaj jej smaki!
0/10
Już dziś polecamy pyszne orzeźwienie na nadchodzące upalne dni! Sangria to pyszny i odświeżający sposób, by cieszyć się winem, szczególnie gdy temperatura na zewnątrz wzrasta.
Sprawdź jak przygotować ten popularny trunek. Zapraszamy do lektury.
Sangria
Receptura:
- butelka czerwonego hiszpańskiego wina,
- pomarańcze
- cytryna
- limonka
- listki mięty
- świeże truskawki
- cukier brazowy lub miód
- woda
- lód
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny
Polecamy z naszej karty win:
Candidato Tempranillo Vino de La Tierra de Castilla
Pares Balta Mas Petit Penedes D.O.
Chivite Gran Feudo Crianza Navarra D.O.
Sposób wykonania: Do dzbanka wlewamy szklankę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz wino, słodzimy brązowym cukrem albo miodem, dorzucamy pokrojone plasterki pomarańczy, limonki, parę listków mięty, pokrojne świeże truskawki. Chłodzimy. W oddzielnym dzbanku przygotowujemy lemoniadę - na jedną cytrynę pół ltira wody. Również dodajemy plasterki cytrusów, listki mięty, parę kostek lodu. Mieszamy i chłodzimy. W szklankach łączymy pół na pół sangrię i lemoniadę. Jeśli lubimy zimną - możemy dorzucić kostki lodu.
Życzymy smacznego!
Komentarze