Riesling - moc orzeźwienia i niepowtarzalny smak
Porady
25.04.2022

Riesling - moc orzeźwienia i niepowtarzalny smak

Zespół Winezja
Zespół Winezja

9.5/10

Lubisz lekkie białe wina z intensywną kwasowością oraz wyczuwalnym aromatem cytrusów i białych kwiatów? Jeśli tak, wino Riesling jest dla Ciebie. Sprawdź jednak, która butelka szczególnie przypadnie Ci do gustu.

Jeśli spróbujemy sobie stworzyć ogólną charakterystykę win ze szczepu Riesling, to śmiało możemy powiedzieć że są to wina, które cechuje wysoka kwasowość. Jej intensywność można porównać do lemoniady lub soku pomarańczowego.

W młodych winach odnajdziemy aromaty jabłek, grejpfruta, brzoskwini, gruszki, agrestu, miodu, kwiatów i świeżo skoszonej trawy. Natomiast w niektórych starszych rocznikach pojawia się zapach przypominający benzynę lub naftę. Dla mniej doświadczonych degustatorów może wydawać się on nieprzyjemny. W rzeczywistości oznacza, że ​​butelka Rieslinga jest lepszej jakości, a wyczuwalny aromat jest wynikiem dużej ekspozycji gron na słońce, co ostatecznie wpływa na lepszą jakość trunku i intensywniejszy aromat.

Riesling - wybieraj mądrze

Ojczyzną Rieslinga są Niemcy, a dwa najpopularniejsze regiony uprawy tego szczepu to Pfalz i Mosel. Jednak nie tylko niemieckie produkty spotkasz na półkach sklepowych. Sprawdź z jakich regionów pochodzą najlepsze wina z tego szczepu, co je charakteryzuje oraz jak rozumieć dziwnie brzmiące oznaczenia na etykietach.

Niemiecki Riesling

W związku z chłodniejszym klimatem tego regionu oraz dłuższym okresem dojrzewania gron, niemieckie wina ze szczepu Riesling cechuje wyraźna kwasowość oraz dobrze wyczuwalna mineralność. Wśród aromatów odnajdziemy zielone jabłko, brzoskwinię i limonkę. Warto również dodać, że typowy niemiecki Riesling ma jasny zielonożółtawy kolor.

Na etykietach niemieckich Rieslingów można odnaleźć dodatkowe oznaczenia, które określają dojrzałość (a w tym słodycz) zebranych winogron:

  • Kabinett - najlżejszy styl rieslinga, uważany za wytrawny (od 148–188 g/l cukru resztkowego).
  • Spätlese – słodsza propozycja od wina Kabinett, wytwarzana z dojrzałych winogron z późnych zbiorów (172-209 g/l cukru resztkowego).
  • Auslese - słodsze niż Spatlese i wykonane z wyselekcjonowanych kiści winogron, pozostawionych dłużej na winorośli (191–260 g/l cukru resztkowego).
  • Beerenauslese - bardzo słodkie wino wytwarzane także z wyselekcjonowanych winogron z późnych zbiorów, zwykle dotkniętych szlachetną pleśnią (260+ g/l cukru resztkowego).
  • Trockenbeerenauslese - bardzo słodkie wina deserowe z indywidualnie dobranych suszonych winogron o wysokiej zawartości cukru (1150-1154 g/l cukru resztkowego)
  • Eiswein - niezwykłe, aromatyczne i słodkie wino deserowe, zwane czasem lodowym

Amerykański Riesling

Typowy Riesling z USA jest wytrawny, łatwy w odbiorze, pełny aromatów kwiatowych oraz owoców tropikalnych. Wyczuwalna jest również wyższa kwasowość niż w innych winach z USA za sprawą uprawy gron w chłodniejszym klimacie. Obecnie najwięcej Rieslingów produkuje się w stanie Washington i Oregon.

Francuski Riesling

Najwięcej Rieslingów produkuje się w Alzacji, znajdującej się tuż przy południowo-zachodniej granicy Niemiec. Stąd też smak i aromat francuskiego rieslinga zbliżony jest do niemieckiego (wysoka kwasowość oraz mineralne akcenty). Starsze rieslingi mają silne aromaty mineralne, podczas gdy młodsze wina oferują nuty kwiatowe. Klimat w tym rejonie jest cieplejszy i bardziej suchy niż w Niemczech, dlatego też powstałe wina są bardziej kremowe w konsystencji, pełniejsze, wytrwane lub półwytrawne oraz pieprzne. Wino ma jasnożółto-zielony kolor.

Australijski Riesling

Australijskie Rieslingi są szczególnie znane ze smaków limonki i cytryny, a także białych kwiatów, pomarańczy i owoców tropikalnych. Chociaż Australia jest cieplejsza i bardziej sucha, w nocy temperatury mocno spadają, dzięki czemu austriacy zachowują charakterystyczną kwoasowość tego szczepu. Dzięki pełniejszej treści i wyższej zawartości alkoholu konsystencja australijskiego rieslinga jest czasami określana jako oleista. Oprócz Australii Południowej regiony produkujące Rieslinga można znaleźć również w Australii Zachodniej, Wiktorii i Tasmanii.

Austriacki Riesling

Austriacki Riesling znany jest z tego, że jest suchy i czysty ze stosunkowo wyższą zawartością alkoholu. Charakteryzuje się również pełniejszym body, długim finiszem oraz intensywniejszym i bardziej tropikalnym aromatem niż niemiecki Riesling.

Wina Riesling - parowanie z jedzeniem

Ze względu na swoją słodycz oraz kwasowość wina ze szczepu Riesling potrafią być wielozadaniowe. Są świetnym dodatkiem do pikantnych potraw w stylu indyjskim i azjatyckim, które charakteryzują się mocnymi przyprawami: pieprz cayenne, imbir, goździki, curry, sos sojowy itd. Riesling będzie także dobrym towarzyszem do mięs: kaczka, wieprzowina, boczek, kurczak, krewetki oraz kraby. Polecamy również podawać w towarzystwie delikatnych i miękkich serów lub z pieczonymi wyrzywami, szczególnie z czerwoną papryką oraz bakłażanem.

Ciekawostki

  • Winogrona Riesling pochodzą z regionu Renu, który przepływa przez części Niemiec, Francji, Austrii i Szwajcarii.
  • Riesling jest jedną z najpopularniejszych odmian wykorzystywanych do produkcji win z późnego zbioru
  • W latach pięćdziesiątych riesling stał się modnym i poszukiwanym winem, osiągającym wyższe ceny niż Bordeaux i szampan.