
Przypisanie win do potraw
10/10
Sztuka dobierania win do potraw nie należy do najłatwiejszych, dlatego poniżej prezentujemy zestawienia, które z pewnością pomogą w odnalezieniu idealnej pary między winem i potrawą. Znajdziesz zarówno uproszczoną tabelę, jak również szczegółwe sugestie parowania wina z jedzeniem.
Uproszczona tabela doboru win do potraw wg zasady podobieństw. Tabela wskazuje rozwiązania dotyczące tylko i wyłącznie równowagi wagowej pomiędzy winem a potrawą. Wskazania kojarzenia aromatyczności obu elementów są dość rozległe i zostaną wskazane dalej, jako osobny punkt.
Potrawa |
Wino |
ryby, szlachetne owoce morza |
lekkie i ciężkie białe, różowe |
białe mięsa |
ciężkie białe, lekkie czerwone |
czerwone mięsa |
lekkie i ciężkie czerwone |
przekąski mięsne, wędliny |
lekkie i ciężkie białe, lekkie czerwone |
makarony, ryż |
ciężkie białe, lekkie lub dojrzałe ciężkie czerwone |
zupy, pizza |
lekkie i ciężkie białe |
sałaty, przekąski warzywne, proste owoce morza |
musujące, lekkie białe, różowe |
desery |
białe i czerwone słodkie |
Poniżej znajdują się sugestie dotyczące doboru precyzyjnie wskazanych typów win do składników potrawy. Sugestie te odnoszą się do łączenia walorów smakowych i budowy win z najczęściej spotykanymi składnikami potraw, dominującymi ich smak i aromaty. Podane przykłady win bazują na winach ogólnie znanych i dostępnych, jednak znając lokalne szczepy, śmiało możemy próbować posługiwać się nimi, gdy są zbliżone charakterystyką do podanych niżej propozycji.
Ryby i owoce morza
- Anchois – Białe wina wytrawne fermentowane w baryłkach, Riesling Kabinett z Mozeli lub Pallatynatu
- Dorada – Pinot Bianco, Riesling Kabinett Trocken z Mozeli, Albarino
- Dorsz – wina białe o dobrej kwasowości i bez smaku dębiny, Chablis, Albarinio, Gruner Veltliner
- Halibut – Trebbiano, niebeczkowane Chardonnay z Nowego Świata, Viognier
- Homar – Riesling z Austrii lub Alzacji, Chablis Premier/Grand Cru, lepsze Furmint z Tokaju
- Karp – lekkie europejskie Chardonnay, Gruner Veltliner, Riesling z Rheingau lub Krems/Kamptal
- Kawior - wytrawne Champagne, Franciacorta
- Krab – Pinot Grigio, europejskie Chardonnay, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii lub Kalifornii
- Krewetki – Muscadet, Gruner Veltliner, młode europejskie Sauvignon Blanc, Vinho Verde
- Langustynki – nowozelandzki lub włoski Sauvignon Blanc, Fruliano, Albarinio, Riesling z Mozeli
- Łosoś – rózowe Tavel lub Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo, lekkie europejskie Pinot Noir
- Łosoś wędzony – Chablis i Cote d’Or Premier/Grand Cru, Riesling wyższej jakości z Wachau lub Alzacji
- Makrela – Pinot Bianco, Gruner Veltliner, Chablis
- Małże – Vernaccia di San Gimignano, Muscadet, Gruner Veltliner,
- Morszczuk – niebaryłkowane Chardonnay z RPA lub Nowej Zelandii, Soave, Riesling z Mozeli
- Muszle św. Jakuba – dobry Furmint z Tokaju, Groner Veltliner, białe wina Premier Cru z Burgundii
- Okoń morski – Pinot Bianco z Friuli lub Alto Agige, Albarinio, Vermentino
- Ostrygi – wytrawne Champagne, Chablis, Pinot Gris z Alzacji
- Pstrąg – Soave, Riesling, Pinot Grigio
- Ryby wędzone – biały Burgund, Soave, Furmint z Tokaju
- Sandacz – różowe, Tavel, Cote de Provence, Chiatetto
- Sola – Bordeaux Blanc, inne Sauvignon Blanc z chłodniejszych regionów świata, Riesling
- Śledź – Vermentino, Gruner Veltliner, Pino Bianco
- Tuńczyk – Vermentino, Riesling alzacki lub austriacki, Bordeaux Blanc, różowe, lekkie Pinot Noir/Nero
- Węgorz – Sauvignon z Ruedy i Friuli, Bordeaux Blanc, Gruner Veltliner
Mięsa
- Bażant – czerwony Burgund, Barbera d’Asti, Rioja Crianza
- Cielęcina – niebaryłkowane Chardonnay, Gruner Veltliner, lekkie Refosco, Pinot Noir
- Dziczyzna – Barbera d’Asti Superiore, czerwone Burgundy Premier/Grand Cru, Crozes-Hermitage
- Jagnięcina – Zinfandel, Rioja, Valpolicella Superiore/Ripasso
- Kaczka – Rioja Crianza/Reserva, Cotes du Rhone, Nebbiolo, nowozelandzki Pinot Noir
- Królik – Dolcetto, Rioja, Pinot Noir, Beaujolais Villages
- Kurczak (udo) – Chianti, południowe Cotes du Rhone, lekkie Penedes, Blaufrankisch
- Kuropatwa – australijski Shiraz, Primitivo, Bordeaux, Emporda/Montsant
- Wątróbka – Beaujolais Villages, Vino Nobile di Montepulciano, Rioja Crianza, Blaufrankisch
- Wieprzowina (polędwica) – Chardonnay fermentowane w dębinie, Pouilly-Fume, Shiraz, Barbera
- Wołowina (steak) – Bordeaux Cru Classe, kalifornijski Cabernet S., Amarone, Ribera del Duero Riserva
Sery
- Brie (pasteryzowane) – Chablis, Pinot Gris z Alzacji, lekkie czerwone Burgundy
- Camembert (pasteryzowany) – Cotes du Rhone, Montepulciano d’Abruzzo, Emporda/Montsant
- Casera – Arneis, Riesling z Mozeli, Valpolicella, Pinot Noir
- Cheddar – Chianti Classico, południowe Cotes du Rhone, Navarra Crianza
- Edam – Carmenere, Chateauneuf du Pape, Zinfandel
- Emmentaler - Montepulciano d’Abruzzo, Crozes-Hermitage, Shiraz
- Feta – nowozelandzki Sauvignon Blanc, niebaryłkowane Chardonnay, Riesling z Austrii lub Alzacji
- Gorgonzola – Riesling Vendange Tardive lub BA, Sauternes, Recioto della Valpolicella, Barolo
- Gouda – Vouvray, Carmenere, Montepulciano d’Abruzzo
- Gruyere – Riesling z Mozeli, czerwone Burgundy, Barbaresco
- Mozzarella – Soave, Viognier, Beaujolais Villages
- Munster – alzacki Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscatel de Setubal, Recioto di Soave, Jurancon
- Parmezan – europejskie baryłkowane Chardonnay, Brunello di Montalcino, Bordeaux Cru, Priorat
- Pecorino (Romano) – Riesling Spatlese lub Auslese, Chablis Cru, Vino Nobile di Montepulciano
- Roquefort – alzackie Vendange Tardive SGN, mozelskie BA lub TBA, Tokaj Aszu, Vin Santo
- Stilton – alzacki Gewurztraminer SGN, Vin Santo, Porto Tawny, Banyuls
- Sery kozie (młode) – Sancerre i Bordeaux Blanc, Fruliano, Furmint
Słodycze i owoce
- Ananas (świeży) - wina Late Harvest, alzacki Pinot Gris SGN,
- Banany (pieczone) - wina Late Harvest, Recioto di Soave, Tokaj Aszu
- Brzoskwinie i morele (świeże) – mozelski słodki Riesling, Moscato d’Asti, Passito di Panteleria
- Creme brulee – Sauternes, Recioto di Soave, Riesling BA lub Vendange Tardive
- Czekolada (mleczna) – Gewurztraminer Vendange Tardive SGN, Passito di Panteleria, Moscato d’Asti
- Czekolada (gorzka) – Porto Ruby, Maury, Recioto della Valpolicella
- Gruszki (świeże) – Tokaj Szamorodni Edes lub 3 Puttonyos, Gruner Veltliner BA, Muscat de Rivesaltes
- Jabłka ( pieczone) – mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni
- Jagody (leśne) – Rieling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac
- Kawa – Passito di Panteleria, Madera, Maury, Recioto della Valpolicella
- Melon (świeży) – słodki Riesling Auslese, Voyvray, Moscato d’Asti
- Pomarańcza (kandyzowana) – Riesling BA lub Nendange Tardive, Passito di Panteleria, Jurancon
- Porzeczki (czarne) – Moscato d’Asti, Riesling Vendange Tardive, Jurancon, Tokaj Szamorodni Edes
- Sernik (wiedeński) – słodki Riesling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac
- Tiramisu – Vin Santo, Sauternes, Rieslin BA lub TBA
- Truskawki i maliny (w śmietanie) – Recioto di Soave, Muscat de Rivesaltes, alzacki Pinot Gris SGN
Przyprawy
- Bazylia - nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Noir/Nero
- Cynamon - mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni
- Czosnek – nowozelandzki Sauvignon Bland, baiłe i czerwone Bordeaux, Carmenere, Sankt Laurent
- Estragon – białe Cotes du Rhone, mozelski Rieling Kabinett, Fume Blanc, Soave
- Gałka muszkatołowa – Passito di Panteleria, Moscatel do Setubal, alzacki Gewurztraminer SGN
- Imbir (do deserów) –Riesling BA lub TBA z Mozeli, Gewurztraminer SGN , Tokaj Aszu
- Kapary – dobry Furmint z Tokaju, Gruner Veltliner z Wachau lub Kamptal, Pouilly-Fume
- Kminek – Soave, białe Cotes du Rhone, Barbera, Blaufrankisch
- Kolendra – Arneis, Viognier, mozelski Riesling Kabinett
- Koperek – Fruliano, Sauvignon Blanc, Albarino
- Oregano – Vernaccia di San Gimignano, Barbera, Chianti, Bueaujolais Villages
- Pieprz (czarny) – Amarone, Montsant/Priorat, Zinfandel
- Rozmaryn – Soave, białe i czerwone Cotes du Rhone, Valpolicella Superiore/Ripasso
- Szafran – nowoświatowe niebraryłkowane Chardonay, Arneis, Viognier, Riesling Spatlese
- Szałwia – Soave, Fume Blanc, Dolcetto, Pinot Noir
- Tymianek – Rioja Crainza, Vino Nobile di Montepulciano, czerwone Cotes du Rhone
- Wailia – Vin Santo, Muscat de Rivesaltes, Pinot Gris SGN
Sosy
- Majonez – Vouvray, Riesling z Mozeli, Bueaujolais Villages
- Pesto – nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Grigio
- Sos grzybowy (borowiki) – czerwony Burgund, Rioja Riserva, Barbaresco
- Sos pomidorowy – Soave, Vermentino, białe Cotes du Rhone
- Sos serowy (pleśnowy) – nowoświatowe baryłkowane Chardonnay, Vouvray, Gewurztraminer
- Vinegrait – alzacki Riesling, Griner Veltliner, Vernaccia di San Gimignano, Furmint
Komentarze