Przypisanie win do potraw
Wino i jedzenie
19.01.2010

Przypisanie win do potraw

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Sztuka dobierania win do potraw nie należy do najłatwiejszych, dlatego poniżej prezentujemy zestawienia, które z pewnością pomogą w odnalezieniu idealnej pary między winem i potrawą. Znajdziesz zarówno uproszczoną tabelę, jak również szczegółwe sugestie parowania wina z jedzeniem.

Uproszczona tabela doboru win do potraw wg zasady podobieństw. Tabela wskazuje rozwiązania dotyczące tylko i wyłącznie równowagi wagowej pomiędzy winem a potrawą. Wskazania kojarzenia aromatyczności obu elementów są dość rozległe i zostaną wskazane dalej, jako osobny punkt.

Potrawa

Wino

ryby, szlachetne owoce morza

lekkie i ciężkie białe, różowe

białe mięsa

ciężkie białe, lekkie czerwone

czerwone mięsa

lekkie i ciężkie czerwone

przekąski mięsne, wędliny

lekkie i ciężkie białe, lekkie czerwone

makarony, ryż

ciężkie białe, lekkie lub dojrzałe ciężkie czerwone

zupy, pizza

lekkie i ciężkie białe

sałaty, przekąski warzywne, proste owoce morza

musujące, lekkie białe, różowe

desery

białe i czerwone słodkie


Poniżej znajdują się sugestie dotyczące doboru precyzyjnie wskazanych typów win do składników potrawy. Sugestie te odnoszą się do łączenia walorów smakowych i budowy win z najczęściej spotykanymi składnikami potraw, dominującymi ich smak i aromaty. Podane przykłady win bazują na winach ogólnie znanych i dostępnych, jednak znając lokalne szczepy, śmiało możemy próbować posługiwać się nimi, gdy są zbliżone charakterystyką do podanych niżej propozycji.

Ryby i owoce morza

  • Anchois – Białe wina wytrawne fermentowane w baryłkach, Riesling Kabinett z Mozeli lub Pallatynatu
  • Dorada – Pinot Bianco, Riesling Kabinett Trocken z Mozeli, Albarino
  • Dorsz – wina białe o dobrej kwasowości i bez smaku dębiny, Chablis, Albarinio, Gruner Veltliner
  • Halibut – Trebbiano, niebeczkowane Chardonnay z Nowego Świata, Viognier
  • Homar – Riesling z Austrii lub Alzacji, Chablis Premier/Grand Cru, lepsze Furmint z Tokaju
  • Karp – lekkie europejskie Chardonnay, Gruner Veltliner, Riesling z Rheingau lub Krems/Kamptal
  • Kawior - wytrawne Champagne, Franciacorta
  • Krab – Pinot Grigio, europejskie Chardonnay, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii lub Kalifornii
  • Krewetki – Muscadet, Gruner Veltliner, młode europejskie Sauvignon Blanc, Vinho Verde
  • Langustynki – nowozelandzki lub włoski Sauvignon Blanc, Fruliano, Albarinio, Riesling z Mozeli
  • Łosoś – rózowe Tavel lub Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo, lekkie europejskie Pinot Noir
  • Łosoś wędzony – Chablis i Cote d’Or Premier/Grand Cru, Riesling wyższej jakości z Wachau lub Alzacji
  • Makrela – Pinot Bianco, Gruner Veltliner, Chablis
  • Małże – Vernaccia di San Gimignano, Muscadet, Gruner Veltliner,
  • Morszczuk – niebaryłkowane Chardonnay z RPA lub Nowej Zelandii, Soave, Riesling z Mozeli
  • Muszle św. Jakuba – dobry Furmint z Tokaju, Groner Veltliner, białe wina Premier Cru z Burgundii
  • Okoń morski – Pinot Bianco z Friuli lub Alto Agige, Albarinio, Vermentino
  • Ostrygi – wytrawne Champagne, Chablis, Pinot Gris z Alzacji
  • Pstrąg – Soave, Riesling, Pinot Grigio
  • Ryby wędzone – biały Burgund, Soave, Furmint z Tokaju
  • Sandacz – różowe, Tavel, Cote de Provence, Chiatetto
  • Sola – Bordeaux Blanc, inne Sauvignon Blanc z chłodniejszych regionów świata, Riesling
  • Śledź – Vermentino, Gruner Veltliner, Pino Bianco
  • Tuńczyk – Vermentino, Riesling alzacki lub austriacki, Bordeaux Blanc, różowe, lekkie Pinot Noir/Nero
  • Węgorz – Sauvignon z Ruedy i Friuli, Bordeaux Blanc, Gruner Veltliner

Mięsa

  • Bażant – czerwony Burgund, Barbera d’Asti, Rioja Crianza
  • Cielęcina – niebaryłkowane Chardonnay, Gruner Veltliner, lekkie Refosco, Pinot Noir
  • Dziczyzna – Barbera d’Asti Superiore, czerwone Burgundy Premier/Grand Cru, Crozes-Hermitage
  • Jagnięcina – Zinfandel, Rioja, Valpolicella Superiore/Ripasso
  • Kaczka – Rioja Crianza/Reserva, Cotes du Rhone, Nebbiolo, nowozelandzki Pinot Noir
  • Królik – Dolcetto, Rioja, Pinot Noir, Beaujolais Villages
  • Kurczak (udo) – Chianti, południowe Cotes du Rhone, lekkie Penedes, Blaufrankisch
  • Kuropatwa – australijski Shiraz, Primitivo, Bordeaux, Emporda/Montsant
  • Wątróbka – Beaujolais Villages, Vino Nobile di Montepulciano, Rioja Crianza, Blaufrankisch
  • Wieprzowina (polędwica) – Chardonnay fermentowane w dębinie, Pouilly-Fume, Shiraz, Barbera
  • Wołowina (steak) – Bordeaux Cru Classe, kalifornijski Cabernet S., Amarone, Ribera del Duero Riserva

Sery

  • Brie (pasteryzowane) – Chablis, Pinot Gris z Alzacji, lekkie czerwone Burgundy
  • Camembert (pasteryzowany) – Cotes du Rhone, Montepulciano d’Abruzzo, Emporda/Montsant
  • Casera – Arneis, Riesling z Mozeli, Valpolicella, Pinot Noir
  • Cheddar – Chianti Classico, południowe Cotes du Rhone, Navarra Crianza
  • Edam – Carmenere, Chateauneuf du Pape, Zinfandel
  • Emmentaler - Montepulciano d’Abruzzo, Crozes-Hermitage, Shiraz
  • Feta – nowozelandzki Sauvignon Blanc, niebaryłkowane Chardonnay, Riesling z Austrii lub Alzacji
  • Gorgonzola – Riesling Vendange Tardive lub BA, Sauternes, Recioto della Valpolicella, Barolo
  • Gouda – Vouvray, Carmenere, Montepulciano d’Abruzzo
  • Gruyere – Riesling z Mozeli, czerwone Burgundy, Barbaresco
  • Mozzarella – Soave, Viognier, Beaujolais Villages
  • Munster – alzacki Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscatel de Setubal, Recioto di Soave, Jurancon
  • Parmezan – europejskie baryłkowane Chardonnay, Brunello di Montalcino, Bordeaux Cru, Priorat
  • Pecorino (Romano) – Riesling Spatlese lub Auslese, Chablis Cru, Vino Nobile di Montepulciano
  • Roquefort – alzackie Vendange Tardive SGN, mozelskie BA lub TBA, Tokaj Aszu, Vin Santo
  • Stilton – alzacki Gewurztraminer SGN, Vin Santo, Porto Tawny, Banyuls
  • Sery kozie (młode) – Sancerre i Bordeaux Blanc, Fruliano, Furmint

Słodycze i owoce

  • Ananas (świeży) - wina Late Harvest, alzacki Pinot Gris SGN,
  • Banany (pieczone) - wina Late Harvest, Recioto di Soave, Tokaj Aszu
  • Brzoskwinie i morele (świeże) – mozelski słodki Riesling, Moscato d’Asti, Passito di Panteleria
  • Creme brulee – Sauternes, Recioto di Soave, Riesling BA lub Vendange Tardive
  • Czekolada (mleczna) – Gewurztraminer Vendange Tardive SGN, Passito di Panteleria, Moscato d’Asti
  • Czekolada (gorzka) – Porto Ruby, Maury, Recioto della Valpolicella
  • Gruszki (świeże) – Tokaj Szamorodni Edes lub 3 Puttonyos, Gruner Veltliner BA, Muscat de Rivesaltes
  • Jabłka ( pieczone) – mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni
  • Jagody (leśne) – Rieling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac
  • Kawa – Passito di Panteleria, Madera, Maury, Recioto della Valpolicella
  • Melon (świeży) – słodki Riesling Auslese, Voyvray, Moscato d’Asti
  • Pomarańcza (kandyzowana) – Riesling BA lub Nendange Tardive, Passito di Panteleria, Jurancon
  • Porzeczki (czarne) – Moscato d’Asti, Riesling Vendange Tardive, Jurancon, Tokaj Szamorodni Edes
  • Sernik (wiedeński) – słodki Riesling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac
  • Tiramisu – Vin Santo, Sauternes, Rieslin BA lub TBA
  • Truskawki i maliny (w śmietanie) – Recioto di Soave, Muscat de Rivesaltes, alzacki Pinot Gris SGN

Przyprawy

  • Bazylia - nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Noir/Nero
  • Cynamon - mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni
  • Czosnek – nowozelandzki Sauvignon Bland, baiłe i czerwone Bordeaux, Carmenere, Sankt Laurent
  • Estragon – białe Cotes du Rhone, mozelski Rieling Kabinett, Fume Blanc, Soave
  • Gałka muszkatołowa – Passito di Panteleria, Moscatel do Setubal, alzacki Gewurztraminer SGN
  • Imbir (do deserów) –Riesling BA lub TBA z Mozeli, Gewurztraminer SGN , Tokaj Aszu
  • Kapary – dobry Furmint z Tokaju, Gruner Veltliner z Wachau lub Kamptal, Pouilly-Fume
  • Kminek – Soave, białe Cotes du Rhone, Barbera, Blaufrankisch
  • Kolendra – Arneis, Viognier, mozelski Riesling Kabinett
  • Koperek – Fruliano, Sauvignon Blanc, Albarino
  • Oregano – Vernaccia di San Gimignano, Barbera, Chianti, Bueaujolais Villages
  • Pieprz (czarny) – Amarone, Montsant/Priorat, Zinfandel
  • Rozmaryn – Soave, białe i czerwone Cotes du Rhone, Valpolicella Superiore/Ripasso
  • Szafran – nowoświatowe niebraryłkowane Chardonay, Arneis, Viognier, Riesling Spatlese
  • Szałwia – Soave, Fume Blanc, Dolcetto, Pinot Noir
  • Tymianek – Rioja Crainza, Vino Nobile di Montepulciano, czerwone Cotes du Rhone
  • Wailia – Vin Santo, Muscat de Rivesaltes, Pinot Gris SGN

Sosy

  • Majonez – Vouvray, Riesling z Mozeli, Bueaujolais Villages
  • Pesto – nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Grigio
  • Sos grzybowy (borowiki) – czerwony Burgund, Rioja Riserva, Barbaresco
  • Sos pomidorowy – Soave, Vermentino, białe Cotes du Rhone
  • Sos serowy (pleśnowy) – nowoświatowe baryłkowane Chardonnay, Vouvray, Gewurztraminer
  • Vinegrait – alzacki Riesling, Griner Veltliner, Vernaccia di San Gimignano, Furmint