rating 8/10

Danie inspirowane kuchnią włoską. Pełnię smaku tworzy idealnie doprawiony kurczak, aromatyczne grzyby i roztopiony parmezan. Cytrusowej owocowości dodaje kieliszek wytrawnego, białego wina.

Do przygotowania risotto polecamy ryż arborio lub carnaroli. Doskonale wchłaniają smak i aromat pozostałych składników podczas gotowania. Unikajcie ryżu w torebkach – zbyt mocno się skleja.

Składniki:
  • przygotowany wcześniej rosół
  • cebula
  • grzyby
  • filet z kurczaka
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • ryż
  • parmezan
  • olej i masło do smażenia
  • przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy aż mocno się zarumieni. Następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekane grzyby. Polecamy oczywiście borowiki, ale mogą to być również tańsze pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż wyparuje cała woda.

Na drugiej patelni (większej) należy zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, a następnie wsypać ryż – chwilę mieszamy. W kolejnym kroku dolewamy wino i czekamy aż wyparuje. W związku z tym, iż risotto jest daniem włoskim polecamy Canaletto Pinot Grigio z tego regionu - dobre, rześkie, w sam raz do białego mięsa. Następnie dolewamy stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i grzyby, trochę masła i startego sera. Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając. Danie układamy na talerzu i posypujemy parmezanem.

 

Polecane wino 

Canaletto Pinot Grigio jest winem włoskim, pochodzącym z regionu Veneto. W nosie wyczuwalne aromaty roślinne i dużo cytrusowej owocowości. Dobrze zbudowane, z poprawnym balansem ciała i kwasowości. Idealne wino na ciepły dzień