Piemont

0/10

Piemont od zawsze był uważany za najlepszy region winiarski Włoch. To właśnie tu mieszka „para królewska” włoskich win – Barolo i Barbaresco, które potrafią dojrzewać dekadami oferując niespotykane w innych winach aromaty, barwę i strukturę.

Razem z całą „świtą” win, które zawdzięczają swój byt szlachetnej odmianie Nebbiolo, stanowią trzon lokalnego winiarstwa. W Piemoncie mamy do czynienia z kłopotem bogactwa, od kiedy wina powstające z odmian Barbera i Dolcetto, zaczęły być produkowane z najwyższą starannością. Najlepsze Barbery d’Alba i Asti bez kompleksów mogą konkurować z wieloma Barolo, a Dolcetto właśnie do tego momentu się zbliża. Najważniejszymi przemianami winiarstwa Piemontu były jednak dwa zdarzenia: pojawienie się odmian francuskich i odrodzenie lokalnych szczepów białych. O ile jeszcze 10 lat wstecz, jedno wino na dwadzieścia miało kolor biały, to aktualnie ten stan rzeczy mocno się już zmienił. Lokalne wina Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Chardonnay to klasa sama w sobie, co nie raz już udowodniły wygrywając konkursy na najlepsze wina włoskie we własnych i ogólnych kategoriach. Jeszcze jedna „perełka” – czyli Moscato d’Asti. Orzeźwiające, delikatnie słodkie i lekko musujące potrafi podnieść na duchu bez względu na okoliczności.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?