
Oznaczenia swoiste dla danego kraju
0/10
Oprócz ogólnych oznaczeń, na etykietach znajdziemy też takie określenia, które są swoiste tylko dla danego kraju i dostarczają dodatkowych informacji o jakości wina, a tym samym są pomocne jeśli chcemy wybrać najlepsze wino.
Poniżej lista dodatkowych oznaczeń, które można spotkać na etykieta win.
Jak wybrać najlepsze wino francuskie - dodatkowe oznaczenia na etykietach francuskich
We Francji istnieją jeszcze klasyfikacje „Cru”, różniące się modelem zależnie od regionu, w którym są używane:
- w Alzacji spotkamy pojęcie „Grand Cru” oznaczające winnicę najlepszej jakości wystawy, składu gleby i mezoklimatu;
- w Burgundii oprócz pojęcia „Grand Cru” spotkamy jeszcze oznaczenie „Premier Cru” (1-er Cru), będące niższą klasyfikacją od tej pierwszej;
- w Bordeaux znajdujemy „Grand Cru” stopniowane zależnie od apelacji, nawet od „1-er Grand Cru” do „5-eme Grand Cru” jak mamy do czynienia w Medoc.
Jak wybrać najlepsze wino hiszpańskie - dodatkowe oznaczenia na etykietach hiszpańskich
Czytając etykietę wina hiszpańskiego możemy odnaleźć oznaczenia, będące jednocześnie informacją o czasie dojrzewania wina przed wypuszczeniem na rynek, ale jednocześnie podniesionych minimalnych wymagań dotyczących jakości gron i wina, np. zawartości cukru w gronach lub poziomu alkoholu w winie. Takimi oznaczeniami są: joven, roble, semicrianza, crianza, reserva i gran reserva. Zależnie od regionu ich występowanie lub wymagania mogą się zmieniać. Dla Roja, pierwszej apelacji DOCa w Hiszpanii, te limity są podniesione i wynoszą odpowiednio w stosunku beczka/butelka:
- dla semicrianza 6 mies. + 6 mies.
- dla crianza 1 rok + 1 rok
- dla reserva 1 rok + 2 lata
- dla gran reseva 2 lata + 3 lata.
Jak wybrać najlepsze wino niemieckie - dodatkowe oznaczenia na etykietach niemieckich
W Niemczech wina Qualitatswein mit Pradikatt są dodatkowo stopniowane wg naturalnej zawartości cukrów i kwasów, uzależnionych od stanu fizjologicznego gron lub momentu dokonania ich zbiorów. Rozpoczynając od najniższej zawartości cukru, klasyfikacja wygląda następująco: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese (BA), Eiswein, Trockenbeerenauslese (TBA).
Jak wybrać najlepsze wino włoskie - dodatkowe oznaczenia na etykietach włoskich
Na etykietach włoskich win jakościowych odnajdziemy określenia, które są dodatkową informacją lub wskazówką na temat ich wyższej jakości lub precyzyjniej podanego miejsca pochodzenia w ramach apelacji. Takimi oznaczeniami są:
- Classico – oznacza pochodzenie gron i wina z najważniejszej z historycznego punktu widzenia części terytorialnej danej apelacji. Oznacza również często wyższe standardy wymagań dla wina lub gron;
- Riserva – oznacza wino, które zostało przechowane w beczkach przez winiarza przed wypuszczeniem na rynek dłużej niż wino bez tego oznaczenia, ale przeważnie także wyższe wymagania dla jakości gron lub parametrów wina, jak np. minimalny poziom alkoholu;
- Superiore – oznacza przede wszystkim wyższe wymagania jakościowe stawiane gronom i winu jako produktowi gotowemu. Ale może też zawierać w tych wymaganiach minimalny czas leżakowania przed sprzedażą, choć niekoniecznie w beczkach.
Komentarze