Navarra

0/10

Leżąca na północny-wschód od Rioja, Nawarra, przez wieki była dostawcą gron i win dla bogatszych producentów lub spółdzielni wielkiego sąsiada, sama skupiając się na produkcji lekkich i łagodnych w smaku win z wszechobecnego tu szczepu Garnacha.

Wszystko zmieniło się wraz z nadejściem nowych inwestycji bogatszych i lokalnych winiarzy, a także coraz większym wykorzystywaniem dumy Hiszpanii – Tempranillo. Pojawiło się wiele nowych projektów, których wina, będące efektem łączenia Tampranillo i szczepów francuskich, a także starzenia w barriques, zaczęły być dostrzegane na rynkach innych krajów. Jednak pomimo wszystkich zmian, Nawarra cały czas słynie ze smacznych win różowych i czerwonych, lecz o znacznie wyższej jakości niż to miało miejsce w przeszłości, a kolejną ich zaletą wciąż jest niewygórowana cena, jaką winiarze każą sobie płacić za ich wyroby.