rating 8/10

Jeden z trzech kluczowych regionów winiarskich Stanów Zjednoczonych, razem z sąsiadującymi stanami Kalifornia i Waszyngton. Swojemu położeniu na podobnej wysokości geograficznej zawdzięcza klimat zbliżony do spotykanego w winnicach europejskich i możliwość produkowania win zbliżonych do oryginału ze Starego Kontynentu. 

Mówi się, że tylko Oregon jest w Stanie poza Europą dać tak fascynujące i subtelne Pinot Noir jakie znajdziemy w Burgundii. Jest w tym na pewno sporo prawdy, tym bardziej, że winiarze burgundzcy właśnie tu ulokowali swoje nowe projekty, a nasadzone krzewy często pochodzą ze szkółek w rodzimych firmach. Naturalną więc konsekwencją takiego stanu rzeczy jest obecność Chardonnay i dominacja tego szczepu wśród odmian białych. Sam region jest jeszcze organizmem młodym, w którym notuje się szybki przyrost areału winnic, których aktualnie jest około 15 tysięcy hektarów.