Najpopularniejsze szczepy win w Polsce i na świecie - ranking
Porady
01.06.2022

Najpopularniejsze szczepy win w Polsce i na świecie - ranking

Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

10/10

Wina cieszą się popularnością od lat, a ich konsumpcja ku uciesze producentów z całego świata rośnie. Sprawdzamy więc jakie szczepy cieszą się największą popularnością!

Największymi producentami są Włosi, a następnie Francuzi oraz Hiszpanie. Jeśli chodzi o Nowy Świat najwięcej win pochodzi z Stanów Zjednoczonych, Argentyny i Australii. Wiemy już jakie kraje dbają o nasze pełne kieliszki. 

Najpopularnieje szczepy czerwone

Cabernet Sauvignon! Króluje wśród czerwonych światowych odmian. Daje wina dobrze zbudowane, taniczne, o pięknej, purpurowej barwie i dużym potencjale do starzenia. Po kilku latach dojrzewania wina stają się aksamitne. Typowe aromaty to: czarna porzeczka, papryka, jeżyna, runo leśne, konfitura z czarnych porzeczek oraz czarny pieprz.

Merlot! Ceniony za jedwabistość i delikatniejsze taniny. Typowe dla Merlota z chłodniejszego klimatu aromaty to truskawka, wiśnia, mięta pieprz. W cieplejszym klimacie Merolt zyskuje nuty wędzonej śliwki, konfitury z jagód, keksu. Starzony w beczce będzie bogatszy o nuty wanilii, kawy i czekolady.

Tempranillo! Najczęściej sadzona w Hiszpanii czerwona odmiana gron, najbardziej znane wina tempranoillo pochodzą z 2 regionów: Rioja i Ribera del Duero.

Syrah! Tworzy wina o ciemnej barwie, złożone i charakterne. Typowe aromaty to śliwka, wiśnia, jeżyna, zioła, czarny pieprz i malina. Przy starzeniu w beczce pojawią się aromaty dymne, wanilii, pieprzu, czekolady i kawy. Ojczyzną Syrah jest Francja. Jednak świat podbijają wina ze słonecznej Australii, odmiana ta zwana jest tam Shiraz.

Garnacha! Najczęściej sadzona na świecie odmiana, szczególnie popularna w Hiszpanii i południowej Francji. Daje wina rześkie, delikatne o korzennych aromatach intensywne i krzepkie. Wybierając wina z chłodniejszego klimatu trafimy na aromaty truskawki, maliny, wiśni imbiru i rozmarynu. Wina pochodzące z cieplejszego klimatu będą bogatsze w nuty malin, wędzonej śliwki, goździków i imbiru. Finezyjne wina Grenache w kupażu z Syrah, Mourvedre, Cinsault tworzące dobrze zbudowane wina Chateauneuf-du-Pape.

Pinot Noir! daje wina lekkie, zwiewne, owocowe, pachnące truskawkami, wiśniami i malinami. Wina Pinot Noir można pić nawet w czasie upalnego lata. Odmiana ta fantastycznie sprawdza się w szampanach, winach musujących i winach różowych.

Najpopularniejsze białe szczepy

Airen! Najbardziej rozpowszechniona i najczęściej uprawiana odmiana  na świecie, szczególnie znana w hiszpańskiej Kastylii. Smak wina jest bardzo przyjemny, nieco cierpki, o niskiej kwasowości. Jego aromat jest bardzo delikatny, zdecydowanie można wyczuć w nim nuty jabłek, moreli, bananów, cytryn czy brzoskwiń.

Chardonnay! Najczęściej uprawiana biała odmiana. We Francji spotkamy bardziej mineralne Chardonnay z wysoką kwasowością. W cieplejszym klimacie pojawia się aromat dojrzałych brzoskwiń, mango, ananasa i banana. Typowe aromaty chłodnego klimatu to cytryna, jabłko, gruszka, białe kwiaty. Świetnie nadaje się do starzenia w beczkach, oddając aromaty masła, wanilii, cedru.

Riesling! Również zwany królem białych win. Style rieslinga mogą różnic się od siebie jak ogień i woda. Potrafi dać wina wytrawne, mineralne, lekkie i rześkie. A także oleiste, bogate w słodkie aromaty np. miodu. Typowe aromaty to: cytryna, morela, gruszka, brzoskwinia. Ma duży potencjał leżakowania.

Sauvignon Blanc! Gwiazda znana na całym świecie. Daje wina lekkie, świeże, o wysokiej kwasowości z aromatami typowymi dla chłodnego klimatu tj. trawy, zielonej papryki, szparagów, agrestu, limonki, jabłka. W ciepłym klimacie zyskuje aromaty liści czarnej porzeczki, pomidorków koktajlowych, limonki, markuji oraz kiwi.

Pinot gris/Pinot grigio! We Włoszech jest niezastąpionym rześkim, wakacyjnym sztosem na lato. W tym wydaniu podbija też USA. We Francji skąd pochodzi znany jest jako Pinot Gris. Doskonałe Pinot Gris spotkamy w Alzacji. Lubiany jest za aromaty: cytryny, żółtego jabłka  i melona (chłodny klimat) oraz moreli, nektarynki i miodu (ciepły klimat).

Ulubione szczepy Polaków

Znamy już ranking światowy, a co słychać u nas? Polscy odbiorcy coraz bardziej zainteresowani są szczepami i poszczególnymi gatunkami win. Niezwykłą popularnością cieszy się białe musujące wino Prosecco i Cava oraz szczep Primitivo. Białe Prosecco powstaje ze szczepu Glera. Urzeka aromatami owoców sadowych – jabłek czy gruszek i melona, w akompaniamencie cytrusów i kwiatów. Ciepłe chwile potrafi umilić orzeźwiającym charakterem pełnym ekspresji, a momenty bardziej eleganckie – jedwabną strukturą. To czyni je niezwykle uniwersalnym wyborem na wszelkie okazje. Natomiast różowe wino musujące tworzy szczep Glera z domieszką Pinot Noir.

Wielką miłością Polaków jest czerwony włoski szczep Primitivo. Cenimy te wina za uniwersalność, owocowość, słodycz, umiarkowaną taniczność, posmaki konfotur oraz wysoką zawartość alkoholu.