Miękki ser z bąbelkami.
Ekspert od win
23.09.2010

Miękki ser z bąbelkami.

Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

Witam wszystkich po wakacjach! Dla jednych lato to odpoczynek, dla innych czas intensywnej pracy. Ja należę do tej drugiej, bardziej zajętej grupy. Ale ciężka praca zawsze jest wynagradzana. 

Winebar przy Duchnickiej się rozwija a ja rozwijam „międzynarodową karierę” ;) Mimo że do Polski przyjechałem z daleka czuję się związany z tym krajem i postanowiłem wesprzeć promocję Polski swoją osobą. Możecie zobaczyć mnie w filmie przygotowanym i wyświetlanym przez CNN.

Jestem zaszczycony, że mogę promować Polskę z najlepszej strony czyli „od kuchni”. To  tu, w centralnym punkcie Europy, spotykają się kuchnie z całego kontynentu a tradycja miesza się z nowoczesnymi połączeniami. Natomiast Polacy coraz bardziej doceniają wino.

Wino i miękki ser

W zasadzie trudno przedstawić wpływ wina na smak miękkiego sera i odwrotnie na konkretnym przepisie. Właśnie dlatego dziś zamiast przepisu służę dobrą radą i własnym odkryciem. Miękkie sery… Generalną zasadą jest, że im ser jest miększy tym bardziej powleka podniebienie blokując wiele sygnałów wysyłanych przez wino. Dlatego też powinniśmy poszukać wina z charakterystyczną odświeżającą kwasowością, dającego bardziej oczyszczający efekt. Kilka lat temu próbowałem połączyć wino musujące z brie i to było coś fantastycznego, ponieważ bąbelki przedarły się przez warstwę tłuszczu pochodzącego z sera i było to po prostu przeżycie nie do opisania. Jeśli jesteś bardziej ekstrawaganckim wielbicielem wina możesz sobie pozwolić na szampana. Pamiętajmy – dla każdego dobór wina do dania jest sprawą indywidualną. Ok, zanim zamkniemy temat tego uniwersalnego i dyplomatycznego wina powiedzmy, że jeśli jest ono dobrej jakości to będzie pasować do wielu dań. Z miękkimi serami świetnie łączy się też przede wszystkim pinot noir.

Wkrótce spotkamy się przy lampce wina i typowo jesiennych daniach.