Karafki do wina
Wiedza o winie
18.01.2010

Karafki do wina

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Posiadanie karafek (dekanterów) jest uzasadnione tak z punktu widzenia wykorzystania ich w restauracji, jak i w domu. Służą one do zlewania wina znad osadu lub jego napowietrzenia, by wydobyć z niego wszystkie możliwe w danym momencie aromaty i złagodzić jego smak.

Karafki do wina powinny być wykonane z przezroczystego szkła i umożliwiać przelanie do nich całej zawartości butelki, tak by po przelaniu lustro wina znajdowało się w najszerszym jej miejscu, co umożliwi dobre natlenianie wina.

Kształt karafek do wina

Mają one wiele kształtów, jednak najbardziej efektywne są te w kształcie „wazonu”, oraz te o szerokiej i płaskiej czaszy. Te pierwsze są bardzo użyteczne przy dekantacji win starych oraz białych, te drugie przy napowietrzaniu dobrze zbudowanych, niezbyt dojrzałych win czerwonych.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?