Karafki do wina
Wiedza o winie
18.01.2010

Karafki do wina

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Posiadanie karafek (dekanterów) jest uzasadnione tak z punktu widzenia wykorzystania ich w restauracji, jak i w domu. Służą one do zlewania wina znad osadu lub jego napowietrzenia, by wydobyć z niego wszystkie możliwe w danym momencie aromaty i złagodzić jego smak.

Karafki do wina powinny być wykonane z przezroczystego szkła i umożliwiać przelanie do nich całej zawartości butelki, tak by po przelaniu lustro wina znajdowało się w najszerszym jej miejscu, co umożliwi dobre natlenianie wina.

Kształt karafek do wina

Mają one wiele kształtów, jednak najbardziej efektywne są te w kształcie „wazonu”, oraz te o szerokiej i płaskiej czaszy. Te pierwsze są bardzo użyteczne przy dekantacji win starych oraz białych, te drugie przy napowietrzaniu dobrze zbudowanych, niezbyt dojrzałych win czerwonych.


Powiązane artykuły

18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?