rating 8/10

Kamptal to absolutna czołówka nie tylko winiarstwa austriackiego, ale białego winiarstwa świata w ogóle. Mnogość producentów pierwszej klasy zdolnych wyprodukować tak szlachetne i eleganckie wina białe jest wręcz niewiarygodna.

Najważniejszymi odmianami regionu, znajdującego swoje miejsce wokół znajdującego się niedaleko na zachód od Wiednia Miasta Langelois, są Gruner Veltliner i Riesling. Na zboczach Alp, w winnicach rozpostartych nad Dunajem, obydwa szczepy wznoszą się na wyżyny swoich możliwości, czego dowodem jest przyznanie im obu w tym regionie statusu DAC, utworzonego niedawno, by wyróżnić najlepsze i najbardziej stałe w jakości wina Austrii. Oprócz nich w regionie uprawia się także inne odmiany białe typowe dla Austrii, ale także czerwone Blaufrankisch i Zweigelt, jednak pomimo równie wysokiej jakości, wielkość ich upraw stanowi raczej wisienkę na torcie, którego biszkoptem i kremem są odmiany białe.