Kakheti

8/10

Kachetia (Kakheti) zawdzięcza swoją sławę przede wszystkim wybornym gatunkom win (Saperawi, Kindzmarauli, Tsinandali), które według archeologów powstawały tu już od 8 tysięcy lat.

Kachetia to region położony na wschód od Tbilisi obejmująca dwie trzecie całej powierzchni gruzińskich winnic. Jest to punkt strategiczny tamtejszego winiarstwa.

Sercem regionu jest Równina Alazani (200 - 300 m n.p.m.), wciśnięta między ścianę Pasma Głównego Wielkiego Kaukazu i Góry Gomborskie. Niegdyś tę równinę porastały bujne lasy liściaste, dziś natomiast jest ona gęsto pokryta kobiercem winnic. W regionie Kachetii panują niemalże idealne warunki do uprawy winorośli: ciepły słoneczny klimat oraz wystarczająca ilość opadów zapewnia bardzo dobrą jakość winogron. Renomowane gruzińskie apelacje rozmieszczone są przeważnie na obrzeżach równiny Alazani. Kachetia dzieli się na 25 mikroregionów. 14 z nich posiada status uznanej apelacji. Najsłynniejszą apelacją jest Tsinandali, w której powstają najlepsze białe wina wytrawne ze szczepów rkatsiteli i kakhuri mtsvane. Wśród win czerwonych z tego okręgu za najciekawsze uznaje się wina ze szczepu saperavi z apelacji Mukuzani.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.