Jak wybrać odpowiednią butelkę Zinfandela?
Porady
01.06.2022

Jak wybrać odpowiednią butelkę Zinfandela?

Autor posta Karolina Janiec
Karolina Janiec

9.5/10

Jesteś fanem aromatów ciemnych owoców? Lubisz wina aksamitne z lekką konfiturową słodyczą, ale jednocześnie masywne i gęste? Boisz się mocnej wytrawności w winach czerwonych, a może zaczynasz właśnie swoją przygodę z winem? Znasz i lubisz Primitivo i chcesz spróbować czegoś podobnego i je porównać? Postaramy się pomóc w wyborze właściwej butelki Zinfandela.

Zinfandel stał się znaczącym kalifornijskim czerwonym winem znanym na całym świecie. Choć jest spokrewniony z włoskim Primitivo różnią się od siebie, posiada cechy charakterystyczne dla mikroklimatu, w którym żyje. Mimo, że jest wytrawne sprawia wrażenie słodkawego, o charakterystycznym aromacie konfitur z leśnych owoców przyprawionych nutami ziołowymi i korzennymi. Zinfandel stał się znaczącym kalifornijskim czerwonym winem znanym na całym świecie. Choć jest spokrewniony z włoskim Primitivo różnią się od siebie, posiada cechy charakterystyczne dla mikroklimatu, w którym żyje. Mimo, że jest wytrawne sprawia wrażenie słodkawego, o charakterystycznym aromacie konfitur z leśnych owoców przyprawionych nutami ziołowymi i korzennymi.

Co w nosie, co w ustach – czyli jak pachnie i smakuje Zinfandel

To bardzo owocowy szczep, co jest jego niewątpliwą zaletą. W zależności od klimatu, w którym powstaje możemy poznać jego różne oblicza.

Klimat chłodniejszy daje nam wino lżejsze w smaku i jednocześnie z mniejszą zawartością alkoholu (13,5%). Będzie łagodne, kremowe, przyjemnie gładkie, ale solidne. Znajdziemy w nim aromaty truskawki, maliny, wiśni, śliwki, płatków róży oraz czarnego pieprzu czy szałwii.

Klimat gorący to już wina bogate, z wyższą zawartością alkoholu (ok. 15%) z aromatami jeżyny, borówki, wędzonej śliwki, karmelu, cynamonu, konfitury z jagód, czekolady, rodzynek, lukrecji, pieprzu czy gałki muszkatołowej. Jeśli wino dodatkowo dojrzewało przez pewien czas w dębowej beczce, wyczujemy również zapach kawy i wanilii. Prawdziwa eksplozja smaków, mimo wysokiej zawartości alkoholu jest winem łatwym do picia. 

Najlepszy Zinfandel pochodzi ze wzgórz Napy, Sonoma, a także z apelacji Paso Robles słynącej z najstarszych winnic w stanie California i najbardziej znanych na świecie winiarni oraz Sierra Foothils znaną jako spichlerz kalifornijskiego wina.

Do czego podawać Zinfandela?

Wino jest tak aromatyczne, że doskonale sprawdzi się do… rozmów z przyjaciółmi. Jeżeli chodzi o potrawy, dobrze współgra ze słodszymi sosami na bazie pomidorów oraz z popularną pizzą, pastami, a nawet ze zwykłym burgerem. Sprawdzi się w połączeniu z daniami z grilla, szczególnie wołowiny. Odpowiedni będzie też do bardziej wykwintnych dań jak dziczyzna lub kaczka w słodkiej oprawie na bazie śliwek. 

Ciekawostki

  • Pochodzenie Zinfandela nie było jasne aż do 2001 roku, kiedy badania DNA tego szczepu dowiodły, że jest identyczny z włoskim Primitivo oraz chorwacką odmianą Crljenak Kastelansky, znaną historycznie jako tribidrag.
  • Zinfandel daje bogate czerwone wino, jednak w USA tylko ok. 15 % win produkuje się w tym stylu. Pozostałe 85 % przeznaczane jest na soczyste i słodkie wino różowe nazywane White Zinfandel.

Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.