Jak dobrać wino do weselnych potraw?
Porady
08.04.2022

Jak dobrać wino do weselnych potraw?

Autor posta Maria Kuziela
Maria Kuziela

9/10

Kiedy menu weselne już wybrane, przyszedł czas na wybór wina. Podpowiadamy, jak dobrać wino do potraw weselnych, aby wydobyć z nich cały smak i zachwycić podniebienia naszych gości.

To pytanie zadaje sobie raczej każda przyszła para młoda, która chce zaimponować gościom oraz trafić w ich gusta. Niestety nie jest to łatwe zadanie bo każdy z nas ma różne upodobania.

Toast za zdrowie Państwa Młodych

Kiedy wchodzimy na salę, w Polskiej tradycji jest przywitanie pary młodej, a później gości. Wtedy wybieramy wino białe musujące – najlepiej, aby było wytrawne i pobudziło żołądek do trawienia. Do wyboru jest wiele win musujących zaczynając od drogich szampanów i kończąc na znanych napojach musujących. Szczególnie sprawdza się włoskie prosecco czy hiszpańska cava. Modne i efektowne jest dodanie do kieliszka w sezonie letnim świeżych owoców takich jak maliny lub truskawki, a poza sezonem suszonych płatków kwiatów.

Parowanie win z potrawami weselnymi

Przechodząc dalej mamy już różne dania serwowane na gorąco i zimno oraz desery. Ogólne zasady którymi możecie się kierować, to starać się wybierać wina lub szczepy które będą pasowały do wielu potraw. Z czerwonych win polecamy: Primitivo, Merlot czy Cabernet Sauvignon, zaś z białych: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio. W okresie letnim niech przewyższają wina białe które są lekkie i orzeźwiające, a w chłodniejsze dni lepiej sprawdzą się czerwone ze względu na swój rozgrzewający charakter. Poniżej kilka przykładów parowania dań z winem:

Przystawki:

  1. Schab po warszawsku – Riesling
  2. Wędliny – Tempranillo, Primitivo
  3. Tatar wołowy – Malbec, Shiraz
  4. Ryby i owoce morza – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Alvarinho
  5. Roladki z grillowanej cukinii z suszonym pomidorem – Sauvignon Blanc, Pinot Grigio
  6. Deska serów – Riesling, Pinot Noir, Montepulciano
  7. Caprese – Sangiovese, Montepulciano, Pinot Grigio

Zupy:

  1. Krem Grzybowy z grzankami – Shiraz, Barolo
  2. Strogonow – Cabernet Sauvignon, Malbec
  3. Barszcz czerwony – Shiraz,
  4. Krem ze szparagów – Sauvignon Blanc, Riesling
  5. Krem z pomidorów - Sangiovese

Danie główne:

  1. Roladki z polędwiczki wieprzowej – Primitivo, Merlot
  2. Roladka z piersi kurczaka – Chardonnay, Pinot Noir
  3. Łosoś pieczony – Pinot Gris, Chardonnay
  4. Pieczona kaczka – Pinot Noir, Monastrell

Desery:

  1. Szarlotka – Riesling Spatlese
  2. Sernik z malinami – Muscat, Zinfandel
  3. Beza pavlova – Muscat, Riesling
  4. Ciasto czekoladowe – Porto, Zinfandel,

Tort weselny, czyli trochę słodkości

Tort weselny podawany jest w różnej formie i smakach. Wtedy polecamy sięgnąć po musujące wino np. Lambrusco – białe do jasnych kremów na bazie śmietany oraz czerwone do kremów czekoladowych i konfitury z ciemnych owoców. Wino pochodzi z Włoch z Regionu Modena, w smaku jest owocowe, delikatne i przyjemnie musujące. Można również zaserwować frizzante lub po prostu spokojne wino takie jak Muscat czy Riesling.

Wino czy Alkohol?

Na polskim weselu nie może zabraknąć wódki. Dlatego warto przemyśleć, czy nasi goście preferują wino czy jednak alkohol mocny. Jednak bardzo często oprócz alkoholu mocnego pojawia się dodatkowo wino jako alternatywa dla osób, które za alkoholem mocnym nie przedając. Dlatego też, jedni stawiają wino na stołach weselnych drudzy robią mini barek różnych alkoholi. A poniżej znajdziecie kilka propozycji na weselne drinki z dodatkiem wina:

Sangria

Drink który jest z powrotem popularny i lubiany. Składa się zazwyczaj z czerwonego wytrawnego wina, mocnego alkoholu np. brandy, świeże owoce, woda gazowana, syropu cukrowego oraz lodu.

Spritzer

Drink który świetnie orzeźwia i nie jest za słodki. Jest to połączenie białego wina, wody gazowanej, soku z limonki lub cytryna i do tego kilka kostek lodu.

Różowe Mojito

A czemu nie? Używajmy tradycyjnych składników, ale zamiast używać wody gazowanej czy innego słodkiego napoju dodajmy różowego wina słodkiego lub wytrawnego w zależności kto co lubi.

Jeśli nadal macie problem z doborem wina lub alkoholu mocnego na wesele napiszcie lub zadzwońcie do nas, a na pewno rozwiejemy wasze wątpliwości.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.