Friuli-Venezia Giulia
Wiedza o winie
19.01.2013

Friuli-Venezia Giulia

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

8/10

Wenecja Julijska, położona pomiędzy Veneto a granicą ze Słowenią, szturmem wdarła się na salony i w dzisiejszych czasach jest uważana, obok Alto Adige, za region Włoch oferujący najlepsze i najciekawsze wina białe.

Najczęściej są to wina odmianowe, oparte na lokalnych szczepach Fruliano i Ribolla Galla, lecz także na dużej grupie odmian międzynarodowych. Największy splendor przypada friulijskiemu Sauvignon Blanc, który jest uważany za szablon włoskiego wina tego szczepu, ale także jest wymieniany zaraz po winach Loary wśród najlepszych na świecie. Lokalne wydania Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay i Traminera śmiało konkurują na arenie międzynarodowej. Czerwone wina regionu to przede wszystkim antyczne Refosco, które w obecnych czasach przechodzi drugą młodość, zmieniając twarz z rustykalnego i kanciastego wina pitego po schłodzeniu, w pełne lawendowych i fiołkowych aromatów wino o gładkich taninach i soczystej owocowości. Nie wypada nie wspomnieć o lokalnych winach ze szczepów „bordoskich”, które jak mało gdzie oddają charakter odmian, ale i siedlisk, wśród których najlepszymi są Isonzo, Collie, COF, Grave i Carso.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.