Francja - dzień trzeci.
Ekspert od win
08.04.2011

Francja - dzień trzeci.

Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

Podróż po winnicach Bordeaux trwa. Trzeci dzień spędziliśmy w apelacjach położonych po drugiej stronie rzeki. Poranek należał do win Pomerol, których najlepsi producenci zapraszali na degustację en primeur w progi Chateau La Pointe.

Absolutnie inny charakter win od tych próbowanych przez ostatnie dwa dni. Dominanta Merlot, uzupełnionego Cabernet Franc, odcisnęła na nich bardzo mocne piętno.

Wina Saint Emilion

Kolejny punkt dnia – degustacja win Saint Emilion. Gospodarzem po raz kolejny była Unia Producentów Win Grand Cru, a swoich progów użyczyło Chateau Couspade. Bardziej wyrównany podział pomiędzy Merlot i Cabernet, uzupełniony innym podłożem,  pokazał kolejną twarz regionu.

Apelacja Graves

Koniec dnia spędziliśmy w apelacji Graves, słynącej z produkcji zarówno wielkich win czerwonych, jak i białych, opartych głównie na szczepach Sauvignon Blanc i Semillon, uzupełnianych dwoma mniejszymi „graczami”. Przy 30 stopniach Celsjusza na zewnątrz, bez wątpliwości była to najprzyjemniejsza część dnia. Chłodne, orzeźwiające wina białe, cień piwnic – efekt gwarantowany.

Chateau Haut-Brion

Ostatni dzień rozpoczynamy i kończymy w jednym z najważniejszych chateaux całego regionu – Chateau Haut-Brion. O rezultatach opowiem w szerokiej relacji po powrocie z targów Vinitaly w Weronie, na które przenoszę się od razu po zakończeniu wizyty w „Dumie Francji”