Degusacji en-primeur ciąg dalszy.
Ekspert od win
07.04.2011

Degusacji en-primeur ciąg dalszy.

Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

Drugi dzień degustacji en primeur poświęciliśmy winom Medoc i Haut Medoc. Pierwszym celem naszej marszruty było Chateua Belgrave, należące do współpracującego z Winezją negocjanta i właściciela kilku chateau , czyli Dourthe.

Mieliśmy okazje poznać wina tak produkowane przez ich enologa, ale także winna innych posiadłości. Profesjonalnie przygotowane serie tematyczne, ustawione apelacjami, znikały w naszych notesach jedna po drugiej. Medoc, Haut-Medoc, Saint-Estephe i Saint Julien, Pauillac – wszystkie te gminne apelacje zaprezentowały winna o róznej urodzie, lecz wspólnym mianowniku rocznika, o którym szerzej wspomnę w pełnej relacji na blogu.

Unia Producentów Grand Cru

Następnym celem, była degustacja zorganizowana przez Unię Producentów Grand Cru, która zlokalizowaną w malowniczym i imponującym Chateaux Branaire Ducru. Tu przyszła kolej na wina Cru Classe z Margaux, Pauillac, Saint Estephe i Saint Julien.

Chateau Margaux

Pierwsza część dnia zakończyliśmy w Chateau Margaux, którego raczej przedstawiać nie trzeba. Oprócz możliwości poznania aktualnego rocznika win, dowiedziałem się o dwóch ciekawych niespodziankach, jakie przygotowano w tym roczniku, ale o tym później.

Chateu Dauzac

Dzień pożegnaliśmy w Chateu Dauzac, które w ostatnich latach, dzięki inwestycjom  w wyposażenie winiarni i badania nad poznaniem terror poszczególnych parcel, przyniosły nadspodziewanie dobre efekty, i aktualnie, pomimo 5-ej klasy spokojnie może konkurować z winami o jedna, dwie klasy wyżej..

Dziś wina Saint Emilion i Pomerol.  Zatem – do dzieła!