Bordoskie specjały.
Ekspert od win
06.04.2011

Bordoskie specjały.

Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

Każdego roku, wiosną w Bordeaux rozpoczyna się ważne wydarzenie – degustacje „en primeur”. Tym razem postanowiłem dołączyć do grona degustatorów nowego rocznika, lecz oczywiście także tych już znanych. 

Po niezbyt długiej, lecz dzięki Air France, lekko przyprawionej emocjami, podróży, dotarliśmy do Bordeaux i rozpoczęliśmy pełne zanurzenie.

Cru Clase z apelacji Saint Estephe

Pierwszy wieczór poświęciliśmy wspaniałemu Cru Clase z apelacji Saint Estephe – Chateau Phelan Segur, który w ostatnich dekadach bardzo mocno podniósł swoje notowania w rankingach.

Wina z roczników od 2010 do 2000

W Sali degustacyjnej czekały na nas wina z roczników od 2010, aż do 2000. Najmłodszy rocznik zachwycił wszystkich lekkością tanin i atrakcyjną owocowości ą. Z pewnością jest to rocznik, który szybko trafi na stoły, pozwalając radować się nim już za młodu. Rocznik 2009, dla odmiany, to niemal „heavy weight champion”. Mocarne nuty, szczodre, intensywne, smakowite, ciało tęgie acz sprężyste i świetnie wyważone. To będzie wino na dekady. Moim faworytem degustacji bez wątpliwości był rocznik 2000, lecz największym zaskoczeniem była forma rocznika 2002, który właśnie wszedł w  najlepszy fragment swojego życia. Polecam!

Kolacja

Po ciężkiej pracy gospodarze zaprosili wszystkich na kolację, której ozdoba były roczniki 1999, 1996, 1993 i 1990. Tu absolutnie przedostatni z wymienionych roczników prezentował się najlepiej, lecz wszystkie razem, bardzo dobrze pokazywały rozwój chateaux w ostatnich latach. Oby tylko tak dalej.