Czy jest słodkie Prosecco?
Wiedza o winie
18.07.2022

Czy jest słodkie Prosecco?

Maria Kuziela
Maria Kuziela

9/10

Jaką butelkę wybrać, gdy mamy ochotę na owocową słodycz w butelce najsłynniejszego musującego wina z Veneto? Po jaki stopień wytrawności sięgnąć?

Prosecco to białe wino musujące pochodzące z regionu Veneto we Włoszech, wytwarzane ze szczepu Glera lub odrobiną szczepu Pinot Noir. Trzeba pamiętać, że są różne stopnie wytrawności tego wina musującego. Na butelce zazwyczaj możemy znaleźć oznaczenia które będą nam sugerowały czy Prosecco jest mocno wytrawne czy też odnajdziemy w nim słodycz.

W ułatwieniu rozpoznania butelki, która idealnie będzie pasowała do naszego podniebienia pomoże krótka lista stopni wytrawności, której poziomy znajdziemy również na butelce wina:

  • brut nature (od 0-3 g/l) najbardziej wytrawne Prosecco w smaku
  • brut (poniżej 12 g cukru na litr) jest wytrawne
  • extra dry (12-17 g/l) takie Prosecco jest wytrawne, ale z lekką słodyczą
  • dry (17-32 g/l) możemy również znaleźć to oznaczenie pod nazwą sec lub secco i jest średnio słodki
  • demi-sec (32-50 g/l) znany również jako semi-secco to najsłodsze Prosecco, ale nie jest powszechnie dostępne

Dlatego też przyglądając się temu zestawieniu, szukając najsłodszego Prosecco warto sięgnąć po demi-sec, w którym ilość cukru resztkowego powinna usatysfakcjonować podniebienia lubiące łagodne smaki pełne słodkich akcentów. Łagodne i soczyste Prosecco idalnie również komponuje się z likierem pomarańczowym, określanym jako Aperitivo i z dodatkiem odrobiny wody gazowanej – orzeźwiająco i słodko!