Co to znaczy Prosecco?
Wiedza o winie
18.07.2022

Co to znaczy Prosecco?

Anna Sztobryn
Anna Sztobryn

9.67/10

Prosecco oznacza apelację z jakiej pochodzi wino. Znajduje się ona na wzgórzach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Najwięcej butelek prosecco pochodzi z Veneto, natomiast poza ogólną apelacją Prosecco istnieje podział na jeszcze dwie podapelacje: prosecco DOCG - Asolo i Conegliano Valdobbiadene oraz Prosecco DOC Treviso i Trieste.

Nazwa Prosecco od 2009 roku jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego i jest zarezerwowana tylko dla win wyprodukowanych w tych dwóch regionach: Wenecji Euganejskiej i Wenecji Julijskiej. Wino Prosecco powstaje ze szczepu winogron Glera. Dawniej szczep ten był nazywany po prostu Prosecco. Są różne rodzaje prosecco - wino musujące prosecco, określane jako spumante (ciśnienie minimum 3 barów) oraz frizzante (ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bara). Wino prosecco frizzante opisywane są zwykle jako perliste, delikatne wino musujące. Co ciekawe, choć wielu z nas wino prosecco kojarzy się z winem musującym, można spotkać również wino prosecco spokojne. Na etykietach butelek spokojnych prosecco znajdziemy dopisek „tranquillo”.

Szukając najmniej kalorycznych alkoholi spośród prosecco warto sięgnąć po butelkę prosecco w wersji wytrawnej z dopiskiem „brut”, ma ona najmniejszą zawartość cukru resztkowego. Po niej mamy rodzaj prosecco jakim jest „extra dry” (12-17 gram cukru resztkowego na litr), następnie „dry” w której znajduje się od 17 do 32 gram cukru resztkowego na litr kończąc na demi-sec z zawartością cukru od 32 do 50 gram na litr. Wytrawne prosecco „brut” charakteryzuje się odświeżającym, sprężystym, wyraźnie kwasowym smakiem. Delikatne wino musujące prosecco „extra dry”, „dry” oraz demi-sec jest przyjemne, lekkie, jego kwasowość zrównoważona jest subtelną słodyczą.

Szukając wytrawnego, codziennego, acz delikatnego Prosecco na poziomie Extra Dry, idealnie sie tu Villa Belluci. Jeszcze delikatniej? Tu na przeciw oczekiwaniom wychodzi półwytrawna, subtelna Brilla o pięknej etykiecie i butelce. Wytrawniejsze Prosecco na poziomie Brut proponuje natomiast Bepin De Eto, wciąż niezwykle owocowy i ekspresyjny w swoim charakterze. 


Powiązane artykuły

18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?