Chile: Vina Santa Carolina S.A.

Chile: Vina Santa Carolina S.A.

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Przedsiębiorczy wizjoner Mr. Luis Pereyra Cotapos postanowił zrealizować ambitny projekt polegający na produkcji win w odległym kraju Ameryki Południowej. Nazwa firmy Santa Carolina pochodzi od imienia ukochanej żony założyciela Caroliny Iñiguez Vicuña. 

W trosce by nowe przedsięwzięcie przyniosło sukces założyciel zadbał o solidne podstawy. Zaprosił do Chile grupę profesjonalnych enologów pochodzących z Francji pod przewodnictwem poważanego naukowca Germain Bachelet’a, którzy odpowiadali m.in. za wybór szlachetnych szczepów pochodzących regionu Bordeaux.

Jak to się zaczęło?

Zaangażowani w projekt ww. pionierzy wraz z rodzinami postanowili osiedlić się w Chile. Następnie rozpoczęli uprawę winorośli i produkcję win w nowopowstałej winiarni. W ten sposób znane na całym świecie szczepy tj. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, oraz Chardonnay zostały posadzone na najlepszych ziemiach Doliny Centralnej w Chile.

Architekt Emile Doyeré

W tym samym czasie francuski architekt Emile Doyeré zaprojektował główny magazyn winiarni. Budynek zapewniał optymalne warunki składowania dębowych beczek z winem, w celu utrzymania wysokiego standardu procesu produkcyjnego. Dzieło francuskiego architekta okazało się tak perfekcyjne, że magazyn do dnia dzisiejszego funkcjonuje w niezmienionej formie. Dodatkowo dzięki pięknej architekturze i doskonałemu stanowi technicznemu w 1973 magazyn został ustanowiony narodowym zabytkiem. Ciekawostką jest fakt, że jest to jedyny przemysłowy budynek  w Chile, do którego konstrukcji użyto tradycyjnej techniki łączenia cegieł zaprawą z wapnia i białka kurzego.

Wina Santa Carolina

Łącząc ponad 125 lat doświadczenia, z poświęceniem i wiedzą oddanych enologów, urodzajne ziemie  oraz doskonałe warunki jakie stwarza klimat Chile uzyskuje się wyjątkowe wina i przepis na sukces win Santa Carolina, o którym marzył założyciel firmy Mr. Luis Pereyra Cotapos, kiedy rozpoczynał winiarską przygodę w Ameryce Południowej.

Andrés Caballero – Główny winiarz

Andrés Caballero jest niezwykle utalentowanym i doświadczonym winiarzem, który w 2005 roku dołączył do zespołu Vina Santa Carolina S.A., obejmując stanowisko dyrektora ds. produkcji win grupy Carolina.

Andrés to skrupulatny i dociekliwy innowator, cechy te są niezwykle pomocne w winiarskiej karierze. Gdy uzyskał tytuł mistrza winiarstwa na uniwersytecie chilijskim Pontificia Católica, wyjechał do Australii. Zgłębiał tam wiedzę dotyczącą nowoczesnego podejścia do produkcji win oraz innowacyjnych technologii używanych w procesach winifikacji.  Pracował m.in. u znanego i cenionego na arenie międzynarodowej producenta australijskich win - Rosemount Estate. Następnie wrócił do Chile i rozpoczął pracę w winnicy Vina Montes, położonej w Dolinie Centralnej. Odpowiadał tam za segment produkcji wysokojakościowych win z doliny Alpa, począwszy od procesów produkcyjnych poprzez logistykę aż po zarządzanie prestiżowymi winiarniami.

Kiedy dołączył do producenta win Vina Santa Carolina S.A. wykazał się zdolnościami przywódczymi oraz umiejętnością pracy w zespole. Sprawdził się również odkrywając nowe obszary pod uprawę winorośli oraz eksperymentując z różnorodnymi szczepami oraz technikami produkcji win.

Zarówno jako twórca i menedżer win Casablanca otrzymał doskonałe recenzje krytyków w specjalistycznych publikacjach winiarskich tj. Wine Advocate, Wine Spectator, Wine Enthusiast czy Descorchados, co potwierdza jego talent.         

Źródło: http://www.santacarolina.cl