Chateau - wina Bordeaux i ich tajemnice
Wiedza o winie
20.01.2022

Chateau - wina Bordeaux i ich tajemnice

Zespół Winezja
Zespół Winezja

8.5/10

Bordeaux to legendarny region, który na swoją renomę zapracował ponadczasowymi winami o niebywałej jakości. Jakości, która wynika zarówno z niezwykłego terroir, jak i pokoleń wyjątkowego podejścia do uprawy winorośli – pełnego pasji i oddania.

Wina z Bordeaux skrywają w sobie wiele tajemnic, ale zanim odkryjemy te najskrytsze, warto dowiedzieć się czegoś o samych winach. Czym jest słynne Chateau, z jakich szczepów powstają wina w Bordeaux i czym charakteryzuje się podział na prawy i lewy brzeg?

Region Bordeaux i podział

Zaczynając od formalności – winiarski region Bordeaux położony jest w południowo-zachodniej części Francji i rozciąga się w około miasteczka Bordeaux. To jednocześnie jeden z największych regionów produkujących wino w tym kraju, mogący pochwalić się aż 120 tysiącami hektarów ziem, na których uprawia się winorośl.

Sam region rozciąga się wzdłuż rzeki Garonna i dzieli się na 60 apelacji. Te natomiast rozlokowane są w podziale na dwa większe regiony – lewy i prawy brzeg Bordeaux. Na lewym brzegu wina opierają się w dużej mierze na szczepie Cabernet Sauvignon, dla którego pozostałe odmiany są uzupełnieniem kręgosłupa wina. To tu również znajdziemy piątkę sklasyfikowanych Premier Grand Cru, do których należą Chateau Latife Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion oraz Chateau Mouton-Rothschild.

Na lewym brzegu, a dokładniej w jego południowej części znajdziemy także słynne apelacje produkujące wina słodkie – takie jak Sauternes oraz Barsac, opieranych na szczepach Sauvignon Blanc oraz Semillon. Za ich wyjątkowy charakter odpowiada tzw. szlachetna pleśń, atakująca grona jeszcze przed etapem zbiorów.

Prawy brzeg Bordeaux to królestwo odmiany Merlot. To tu znajdują się wielkie apelacje, w których powstają wybitne wina oparte na tym szczepie, w tym Saint-Emilion czy Pomerol. To właśnie z Pomerolu pochodzi jedno z najsłynniejszych win na świecie – Chateau Petrus.

Terroir

Gdy myślimy - „wina francuskie”, Bordeaux natychmiast przychodzi do głowy. Na to wpływa jednak nie tylko sama renoma regionu, ale także nieprzeciętne terroir oddające gronu esencjonalny charakter. Istotny wpływ na to ma obecność wód – rzek Garonny i Dordogne, jak również bliska obecność Oceanu Atlantyckiego. Różnica w uprawach poszczególnych szczepów na obu brzegach z kolei wynika z podłoża. Lewy brzeg to nade wszystko gleby żwirowe, natomiast prawa strona obfituje w gleby gliniaste.

Terroir w Bordeaux, a zwłaszcza liczne wody w okolicy wpływają na sporą wilgotność panującą w winnicach. To między innymi przekłada się na występowanie mgły, a ta wspomaga rozwój botrytisa – szlachetnej pleśni, dzięki której powstają wspomniane wcześniej wina słodkie.

Wino Chateau - co to znaczy?

Przyglądając się etykietom win z Bordeaux nietrudno zauważyć, że na wielu z nich jednym z członów nazwy jest „Chateau”. Co więcej, w ostatnich latach da się zauważyć pewne trendy wśród producentów z innych krajów, którzy również zaczęli chętnie umieszczać to słowo na etykiecie.

„Chateau” to nic innego jak „zamek” w tłumaczeniu z języka francuskiego. Takiej nazwy zaczęto używać w XIX wieku w odniesieniu do winnic, gdy zamożniejsze posiadłości zaczęły budować konstrukcje zamkowe podkreślające ich niecodzienny prestiż. Tym samym w świecie winiarskim Chateau to nie tylko zamek sam w sobie, ale także ziemie z uprawianą winoroślą, piwnice czy wszelkie budynki w obrębie całej posiadłości.

Chateau, wino „najwyższej etykiety”

Co również ciekawe, obecnie wielu producentów rezerwuje słowo „Chateau” dla swoich najważniejszych win, będących „pierwszą etykietą” winnicy. Tym samym nie każde wino z Bordeaux będzie oznaczone tym właśnie słowem.

Bordeaux, wino na lata

Wina z Bordeaux charakteryzują się także niesamowitym potencjałem leżakowania. Dzięki wysokiej zawartości tanin, kwasowości i potężnej strukturze, elementom zawdzięczanym nie tylko terroir, ale również dojrzewaniu w dębowych beczkach, znaczna część oferowanych w regionie win przetrwa dekady w piwniczce, rozwijając swoje walory i ulegając niezwykłym przemianom. Wartość takich win naturalnie wzrasta z czasem, stąd też wina z Bordeaux są jednymi z najczęściej wybieranych przez inwestorów, którzy w winie widzą nie tylko niezwykły napój, ale także niecodzienną okazję na ulokowanie środków.

Wina z Bordeaux, a food pairing

Naturalnie wina o takiej strukturze i charakterze uwielbiają dobre jedzenie. Bogate i strukturalne mięsa idealnie sprawdzą się przy czerwonych winach. Entuzjaści owoców morza odnajdą w białych winach z Bordeaux idealne towarzystwo, a słodkie propozycje aż się proszą o desery lub… kawałek foie gras czy też sera pleśniowego!