California
Wiedza o winie
27.07.2013

California

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Nie ma żadnego błędu w twierdzeniu, że wina amerykańskie to wina kalifornijskie. Około 95% win produkowanych w Stanach Zjednoczonych pochodzi właśnie z tego stanu.

Fenomen kalifornijskiego winiarstwa tłumaczy się specyfiką lokalnego klimatu. Ogólnie jest tam cieplej niż w Europie, ale ten rozległy obszar, oprócz tego, że obejmuje aż 5 stref klimatycznych, jest mocno pofałdowany. Powoduje to, że niektóre okolice są równie chłodne, jak północna Burgundia czy Szampania, inne zaś równie ciepłe, jak Dolina Rodanu, Włochy, Hiszpania czy Portugalia. Także pod względem jakości produkowanych win – jakkolwiek by na to nie patrzeć – jest to obszar wielkich kontrastów. Bo choć bez wątpienia ciągle dominuje tu produkcja masowa i działają największe koncerny winiarskie na świecie, to jest to również wielki obszar wyrobu win zdecydowanie zaliczanych do najlepszych na świecie. Kalifornia to także obszar wielkich eksperymentów winiarskich, braku typowo europejskich ograniczeń co do wyboru sadzonych odmian, miejsca ich uprawy, czy też swobody w dziedzinie sposobu upraw, irygacji winnic, winifikacji i dojrzewania wina. Ta dowolność sprawia, że z roku na rok gwałtownie, jak na winiarstwo, zmienia się obszar upraw czy preferencje dotyczące różnych odmian winogron.