Burgundia
Wiedza o winie
05.08.2013

Burgundia

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Prawdziwa przeciwwaga i jedyny konkurent dorównujący renomą i klasą win Bordeaux, będąc jednocześnie totalnie odmiennym w stylu. Burgundy, oparte głównie na szczepach Chardonnay i Pinot Noir, potrafią pięknie ewoluować, rozwijać coraz szersze spektrum ulotnych aromatów jednocześnie będąc winami subtelnymi i soczystymi.

Właśnie za finezję aromatów burgundy ceni się najbardziej. Mniejsze wina tego regionu korzystają także z dobrodziejstw mniej znaczących odmian regionu: białej Aligote i czerwonego Gamay, które zdominowało najbardziej południową część regionu – granitowe Beaujolais. Jego najlepsze Cru potrafią wyczarować z Gamay mineralne i soczyste trunki najwyższej klasy. Najważniejszymi elementami Burgundii, licząc z północy na południe, są: wapienne Chablis, słynne Cote d’Or, wewnątrz którego znajdziemy Cote de Beaune, dające najlepsze białe wina regionu, oraz Cote de Nuits, które słynie z kolei z win czerwonych, a potem Cote Chalonnaise i Maconaisse i Beaujolais. System klasyfikacji w regionie jest dużo prostszy niż w Bordeaux, i dzieli się na parcele „zwykłe”, „Premier Cru” i „Grand Cru”. Być może dlatego, że lokalni mieszkańcy poświęcają mniej uwagi do hierarchii, aby z całym sercem utożsamiać się z ziemią na której wyrośli.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?