Bordeaux

0/10

Najsłynniejszy region produkcji win we Francji, oferujący najbardziej różnorodną paletę win. Z ponad 113 000 hektarów winnic otrzymuje się około 5 500 000 hektolitrów wina.

Bordeaux wytwarza 10% całej francuskiej produkcji tego szlachetnego trunku. Specyfiką regionu jest subtelne łączenie poszczególnych szczepów i cieszący się respektem na całym świecie wzorcowy sposób prowadzenia winnic. Wszystkie wina produkowane w Bordeaux podlegają systemowi klasyfikacji Appellation d'Origine Controlee (AOC), będącej gwarantem wysokiej jakości. Najważniejsze gminy regionu Bordeaux to: Medoc, Saint Emilion, Pomerol, Graves i Entre Deux Mers.


Powiązane artykuły

18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?