5 faktów o Prosecco
Ekspert od win
28.06.2022

5 faktów o Prosecco

Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Czym jest prosecco? Jak smakuje i dlaczego jest tak popularne? Co je wyróżnia wśród innych win musujących? Posłuchaj sommelierów w rozmowie o najsłynniejszym winie musującym świata!

 

Czym jest Prosecco?

Wiesław: Prosecco jest winem musującym z Veneto, bardzo dużej produkcji i łatwiejszej niż inne wino musujące, dlatego zyskało taką popularność przez swoją cenę, przez lekkość, zwiewność, owocowość, które każdemu na każdej imprezie super pasuje.

Rodzaje i smak

Wiesław: Prosecco jak każde wino z bąbelkami dzielone jest na wytrawne – może być nawet Brut Zero, Brut, a także Extra Dry z nutą słodyczy, czyli większą ilością cukru.

Norbert: Tylko trzeba zaznaczyć, że Extra Dry na butelce Prosecco nie znaczy, że to jest mocno wytrawne wino.

Wiesław: Tak, to jest właśnie problematyczne dla codziennych zjadaczy wina, że Brut jest zawsze bardziej wytrawne niż Extra Dry, choć nazwa sugeruje nam coś zupełnie odwrotnego. Prosecco zawsze charakteryzuje się bardzo dużą siłą owocu, dużą pienistością, z racji na swoją świeżość - ze względu na wykorzystanie metody z dużą kadzią. Są też cztery bary w butelce, dlatego trzeba uważać przy otwieraniu. Wino, które kochają wszyscy – Ty, ja i oni.

Do czego pasuje prosecco?

Wiesław: Tak jak pasuje wszystkim, tak pasuje do wszystkiego. Bąbelki strawią każde danie, ale nie idźmy tu w homary ani inne wysublimowane dania. Prosecco to wino pasujące do świeżych sałatek, owoców, ryb, kurczaka…

Norbert: Producenci twierdzą, że Prosecco najlepiej smakuje samo.
Wiesław: Tak, to też jest bardzo ważne, Polski rynek zauważa, że Polacy nie piją do jedzenia, a tutaj mamy coś co zarówno na plaży, jak i pod parasolem, na grillu i dla urozmaicenia wspaniałego towarzystwa zawsze pasuje i wszystkich ze sobą połączy.

Prosecco na salonach

Norbert: Czemu to wino jest tak popularne na całym świecie? W końcu nie tylko w Polsce.

Wiesław: Przede wszystkim ludzie kochają bąbelki. Bąbelki są orzeźwiające, miłe, łatwe i przyjemne. Konkurenci Prosecco – jak szampan i cava – są dużo bardziej wygórowane w kosztach. Prosecco produkowane metodą Charmata ma cenę dużo bardziej przystępną dla wszystkich i tu tkwi sekret w tym, że ona robi całą robotę.

Jedyne w swoim rodzaju

Norbert: Ta metoda pozwala także na to, żeby wino było produkowane szybko.

Wiesław: Tak jest, tutaj nie musimy czekać jak w przypadku metody szampańskiej na osadzie, zobligowanej do przestrzegania wszystkich związanych z tym przepisów, które budują te piękne wina musujące. Tu mamy łatwo, miło i przyjemnie przede wszystkim i to jest jego wielką, wielką zaletą.

Norbert: Jak Ferrari!

Wiesław: Jak Ferrari! :)

Norbert: No nic! Nie pozostaje nic innego jak się delektować. Na zdrowie!

Wiesław: Na zdrowie!