rating 8/10

Główny rozgrywający argentyńskiego winiarstwa, pokrywający winnicami niemal 150 tysięcy hektarów. Jej terytorium jest tak wielkie, a poszczególne części tak zróżnicowane, że winiarze aktualnie starają się na etykietach swoich win umieszczać ich dokładne nazwy, by ułatwić konsumentowi orientację w zawartości butelki przed jej zakupem.

Generalnie Mendoza dominuje ogólną produkcję win argentyńskich. Najbardziej pożądanym i rozpoznawalnym winem Mendozy jest Malbec, który przywędrował tu z południowej Francji i odnalazł w tutejszym klimacie idealne warunki wzrostu. Innymi ważnymi dla regionu odmianami czerwonymi, są włoska Bonarda, która pogardzana w ojczyźnie, w Mendozie potrafi dać intensywne, mocno alkoholowe wina, oraz francuskie Cabernet Sauvignon i Syrah, oraz iberyjskie Tempranillo. Lista jest o wiele dłuższa i odzwierciedla wpływy kultur różnych narodów, które napływały do Argentyny przez wieki. Odmianą białą, którą region szczyci się najbardziej, jest rodzime Torrontes, dające lekkie, owocowe wina o przyjemnej kwasowości. Jednak najczęściej sadzoną odmianą jest hiszpański Pedro Jimenez, a zaraz po nich Chardonnay, a lista wszystkich odmian białych jest równie długa i zróżnicowana, jak lista gron czerwonych.