Wino i ser – przepis prezentujący ten perfekcyjny duet
Wino i jedzenie
10.05.2010

Wino i ser – przepis prezentujący ten perfekcyjny duet

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

W poniższym artykule prezentuję przepis na mus z białej czekolady oraz niebieskiego sera. Udowadniam, że wino i ser to perfekcyjny duet. Poniżej kilka winnych propozycji, które doskonale skomponują się z tym deserem.

Efekt, którego chcemy doświadczyć, w tym deserze to niebanalne połączenie słodkiego i słonego. Spróbuj tych połączeń, podziel się ze mną wrażeniami, a ja chętnie podpowiem i podam Ci kolejne, nietuzinkowe propozycje. 

Mus z białej czekolady i niebieskiego sera 

Składniki:

  • 180ml mleka
  • 1 ½ płatka żelatyny
  • 150g sera z niebieską pleśnią
  • 250g ubitej śmietany
  • 100g suszonych owoców

Przygotowanie:

Wlej mleko do rondla i pozostaw na małym ogniu aż do wrzenia. Zdejmij  z palnika. Dodaj „niebieski” ser (możesz użyć  Roqueforta, Gorgonzoli, Stiltona lub dowolnie innego sera z niebieska pleśnią, który jest u ciebie dostępny), białą czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zamocz płatki żelatyny w zimnej wodzie i poczekaj aż zmięknie. Dodaj do żelatyny wcześniej przygotowane składniki i wymieszaj wszystko z ubitą śmietaną. Powstałą masę przełóż łyżką do foremek i odstaw do lodówki, do stężenia. Serwuj udekorowane suszonymi owocami.

Polecane wina

Wyborne spotkanie kremowości, ostrości i lekko gorzkiego posmaku niebieskiego sera świetnie odnajdzie się z pełnią słodyczy sycylijskiego moscato. To połączenie stanie się źródłem niesamowitego efektu, zwanego przez sommelierow „finiszem”. A wszystko, to dzięki utrzymującemu się w ustach posmakowi karmelu i dobrej szkockiej.

Niech specyficzny zapach, który zawdzięczamy kulturom grzybów tworzących pleśń oraz intensywny smak nie odstręcza cię – ożeńmy je ze słodyczą!:) Nie musisz korzystać z żadnych przepisów. Po prostu pokrusz ser pleśniowy na chlebie z jakimkolwiek owocem np.: gruszką, ananasem, mango i rozkoszuj się ”małym” szczęściem.

Pamiętaj. Są też inne, słodkie wina z późnych zbiorów które możesz wykorzystać, jak np.: bursztynowe albo rubinowe Porto Osborne, czy niezwykle owocowe Kendermans Spätlese.

Bądź na bieżąco, gdyż już niedługo będziemy odkrywać połączenia czerwonego i niebieskiego – wina i sera. Tak, to tez możliwe. Po prostu nigdy nie mów nigdy. Łącz i kosztuj:)

J.S.


Powiązane artykuły