rating 8/10

Western Cape pojawia się na etykiecie wina południowoafrykańskiego, gdy winiarz korzysta z dobrodziejstw więcej niż jednego Wine of Origin, którego terytorium mieści się w granicach tego systemu, rozciągającego się wokół Cape Town na Przylądku dobrej Nadziei.

Zbawienny wpływ Oceanu Atlantyckiego stabilizuje i schładza gorący klimat interioru, pozwalając gronom spokojnie dojrzewać i koncentrować niezbędne dla ich jakości cukry oraz, co bardzo ważne, kwasy. Podobne organizmy na świecie to np. chilijskie Central Valley czy australijska South-Eastern Australia. Najważniejszymi regionami winiarskimi dostarczającymi grona i wina w ramach tego organizmu są dobrze znane i produkujące najlepsze wina kraju regiony Constantia, Paarl i Stellenbosch, słynące ze swoich uwodzicielskich Muscat, paprykowych Sauvignon Blanc, pikantnych Chenin Blanc, intensywnych Pinotage i „naburmuszonych” Shiraz.