Sposoby zamykania wina
Wiedza o winie
15.01.2010

Sposoby zamykania wina

Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Obecnie na świecie używa się kilku rodzajów zamknięć butelek wina. Najbardziej tradycyjnym i eleganckim typem zamknięcia jest korek wykonany z jednego kawałka kory dębu korkowego. Używa się też korków wykonanych ze sklejonego miału lub krążków korka.

W ostatnich latach pojawiło się kilka nowych typów zamknięć, takich jak: korek łączony wytwarzany z korka i silikonu, korek silikonowy, szklana zatyczka, metalowa zakrętka i kapsel. Sposób zamknięcia może być sygnałem o stanie wina jako produktu, lub czasie jego przeznaczenia do konsumpcji, jednakże użycie np. zakrętki, nie zawsze świadczy o jego klasie. Znanych jest wiele win, najczęściej pochodzących z Nowego Świata, lecz nie tylko, którzy swoje wysoko cenione i oceniane wina zamykają w taki właśnie sposób. Poniżej przedstawiamy charakterystykę każdego z typów zamknięć.

Jednolity kawałek kory

Ze względu na to, że jednolity korek jest drogi, jego użycie nie zawsze jest uzasadnione ekonomicznie. Jednakże dla wina posiadającego potencjał do dojrzewania zapewnia stały dopływ tlenu i umożliwia jego ewolucję. Niestety narażony jest na atak bakterii i zepsucie wina substancją TCA(trójchloroanizolem), a niewłaściwie przechowywany może ulec uszkodzeniom i zepsuć wino.

Korek wykonany z miału

Korek wykonany z miału lub krążków ma tylko dwie zalety i wiele wad: jest wyraźnie tańszy od korka z jednego kawałka kory i nieźle go imituje. Niestety nie zapewnia winu dopływu tlenu w takim stopniu jak jednolity kawałek kory, bardzo łatwo kruszy się przy wyciąganiu z szyjki i jest bardziej podatny na przekazanie winu niepożądanych zapachów i smaku. Winiarze używają go najczęściej do win tanich, przeznaczonych do szybkiej konsumpcji.

Korek silikonowo-korkowy

Łączy w sobie cechy dwóch materiałów: wewnętrzna warstwa wykonana z korka zapewnia mu sprężystość i przepuszczalność, a  zewnętrzna wykonana z silikonu nadaje pewność w operowaniu podczas otwierania oraz dobre przyleganie do ściany szyjki butelki.

Korek silikonowy

Korek wykonany z silikonu może bardzo dobrze imitować wyglądem korek naturalny, ale często posiada oryginalną barwę: od białej, przez różową, pomarańczową i inne, aż po czarną. Jest też tani w produkcji i łatwy w operowaniu nim podczas otwierania wina. Zamknięcie butelki korkiem silikonowym informuje nas o tym, że wino zawarte w butelce jest produktem gotowym, niewymagającym dojrzewania z tlenem, jako że ten typ zamknięcia skutecznie uniemożliwia jego dopływ.

Zakrętka metalowa

Zakrętka metalowa jest bardzo tanim i pewnym sposobem zamknięcia butelki wina. Nie naraża wina na zakażenie TCA i skutecznie ogranicza jego zepsucie o ile nie jest uszkodzona. Informuje też o tym, że wino wewnątrz butelki nie wymaga dojrzewania z tlenem i proces jego produkcji został zakończony.

Szkło

Korek wykonany ze szkła, używany np. do koniaków, jest bardziej elegancką wersją podobnej w działaniu metalowej zakrętki.  Jest uzupełniony silikonową uszczelką a kształtem przypomina „grzybek”.

Metalowy kapsel

Używany jest przede wszystkim do win tanich, sprzedawanych na lokalnych rynkach. Wina te są przeznaczone do szybkiej konsumpcji i są przeważnie bardzo tanie. Niemniej jednak kapsel jest zamknięciem bardzo pewnym i uniemożliwiającym winu kontakt z tlenem.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?