Smak wina zależny od oświetlenia
Porady
10.01.2011

Smak wina zależny od oświetlenia

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Smak wina oceniamy lepiej, kiedy pomieszczenie, w którym dokonujemy degustacji, jest oświetlone na czerwono lub niebiesko - informują naukowcy niemieccy w "Journal of Sensory Studies".

500 uczestników badania testowało smak wina w pomieszczeniach oświetlonych światłem czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Za butelkę tego samego wina typu riesling badani byli gotowi zapłacić około jednego euro więcej, kiedy próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu - opisują autorzy badań z Uniwersytetu Gutenberga w Mainz w Niemczech.

Wpływ światła na smak wina

"Już wcześniej wiadomo było, że kolor trunku może wpłynąć na ocenę jego smaku - mówi współautor badań, Daniel Oberfeld-Twistel. - Nasze badania między innymi dowiodły, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze. Również jego bukiet oceniano wyżej".

Jak dodaje, na co dzień dzieje się tak w barach czy restauracjach, gdzie oświetlenie jest często dalekie od naturalnego. Wtedy wino musi smakować lepiej.

Światło naturalne a smak wina

Zdaniem naukowców, wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliści oceniający smak wina. Najlepsze do takiej oceny jest światło naturalne. Nie wiadomo, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Być może kiedy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy to na smak wina - spekulują autorzy.

Źródło: PAP Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl.